Yunet
 

Kultura

Multimedijalna izložba “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije” oduševila Kovince

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. februar 2024. • 10:02 •

Multimedijalna izložba  “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije” oduševila Kovince

„Tvrđava i stari gradovi na teritoriji Srbije“ naziv je multimedijalne izložbe prikazane u Kovinu i predstavlja deo šireg projekta započetog 2018. godine. Cilj je da se ovaj segment našeg kulturno-istorijskog nasleđa otrgne od zaborava i približi javnosti, kaže Svetlana Dingarac, autorka. On dalje objašnjava da su tvrđave služile, ne samo kao vojni objekti, već su bile i centri kulturnog i ekonomskog života na ovim prostorima.

  • Cilj čitavog projekta je da se osvrnemo prema tom našem, relativno zapostavljenom delu kulturnog nasleđa Srbije, i da ga približimo mlađim generacijama koje će u budućnosti trebati da nastave tradiciju čuvanja tradicije i kulture na teritoriji Srbije.
  • Kada sam počinjala da radim na ovom projektu, zapravo sam napravila jedan spisak potencijalnih tema kojima bih mogla u budućnosti da se bavim, i jedno desetak ih je bilo na listi, a među njima se izdvojila ova kao nešto što meni najviše leži, jer objedinjuje nekoliko mojih ljubavi, a to je ljubav prema istoriji, tradiciji i kulturi sa jedne strane, zatim arhitekturi jer ja sam studirala građevinu, i ljubav prema arheologiji. Od 2018. pa sve do danas nije me napustila ta ljubav i želja da se bavim ovom tematikom, a koliko vidim baviću se time i nekoliko sledećih godina, jer je ostalo dosta toga da se snimi, što nisam imala prilike do sad da uradim, rekla je Autorka Svetlana Dingarac nam je potom otkrila na koji način je došla na ideju da realizuje ovakav jedan značajan i bitan projekat.

Na izložbi je prikazano prvih četrdeset tvrđava i starih gradova koje je autor do sada obišao, sa akcentom na one manje poznate. Izložba je zamišljena kao „putujuća“, tj. da se održava u mestima širom naše zemlje kako bi doprla do što većeg dela javnosti, promovišući materijalnu kulturu prošlih vremena i podižući svest o neophodnosti njenog čuvanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena