Yunet
 

Kultura

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Ivanovu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. februar 2024. • 06:42 •

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Ivanovu

Tradicionalna manifestacija povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika održana je i ove godine u Domu kulture “Žarko Zrenjanin” u Ivanovu. Događaj je svečano otvorila gradska većnica za kulturu i omladinu Marija Jević. Ona je podsetila prisutne na to da se ovaj datum odlukom Uneska proslavlja kao praznik od 1999. godine.

04:03 Dom kulture i Osnovna škola u Ivanovu se trude da svake godine obeleže ovaj važan dan i veoma mi je drago što je i grad Pančevo činio, a činiće i u budućnosti, da se maternji jezik očuva ne samo u ovom danu nego i tokom čitave godine rekla je Marija Jević Članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

U okviru prigodnog programa različiti izvođači, kulturnoumetnička društva i učenici škola sa teritorija Pančeva predstavili su se mnogobrojnoj publici recitacijama i pesmama na čak trinaest jezika. Prisutni su takođe imali priliku da čuju zanimljivosti o svakom od predstavljenih jezika. Manifestaciji je prisustvovao i Krasen Jurukov, savetnik ambasadora Bugarske u Srbiji, koji je istakao da se u Ivanovu uvek oseća kao kod kuće, a da su se organizatori i ovog puta pokazali izvanredno.

Hteo bih da pozdravim i decu koja su ovde učestvovala, jer su ona, u stvari bogatstvo koje ima Ivanovo, Vojvodina i Srbija, na kraju krajeva. Ova raznolikost koja se ovde vidi i koja se poštuje. Meni je bilo veliko zadovoljstvo da slušam sve ove izvođače, rekao je Krasen Jurukov Savetnik ambasadora Bugarske u Srbiji.

Ova manifestacija jedna je od najposećenijih u ovom mestu, a ove godine beleži se najveći odziv učesnika do sada, ističe Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu. On dodaje da je cilj manifestacije očuvanje jezika i kulture svih etničkih zajednica i afirmacija višejezičnosti i komunikacije.

Ovaj jedan dan ne može da sačuva ugrožene jezike nacionalnih zajednica, ali svakako može da nas podseti na to kakva sve bogatstva nudi Srbija i koliko svega ima, koliko smo u stvari bogati jezicima i kulturom. Tako da, mogu da kažem samo da sam prezadovoljan, naročito time što se izvođači sami spremaju i pre nego što ih pozovem, a to samo dokazuje koliko je za njih ovo interesantno i koliko im je značajno da se predstave, reko je Marko Guran, direktor Doma kulture “Žarko Zrenjanin” Ivanovo.

Organizator manifestacije je Dom kulture “Žarko Zrenjanin” Ivanovo u saradnji sa OŠ “Moša Pijade”, Mesnom zajednicom Ivanovo, Udruženjem banatskih Bugara-Palćena “Ivanovo-Banat” i Mađarskim KUD-om “Bonaz šandor”. Glavni pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena