Yunet
 

Kultura

Počeli „Dani slovenačkog filma “ u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2024. • 15:24 •

Počeli „Dani slovenačkog filma “ u Pančevu

Tradicionalna filmska manifestacija “Dani slovenačkog filma” zvanično je otvorena u Kulturnom centru u Pančevu. Manifestacija će trajati dva dana, a projekcije filmova su od 18 časova.

U Kulturnom centru u Pančevu zvanično su otvoreni „Dani slovenačkog filma“, koji će trajati dva dana. Ova manifestacija sada već ima dugogodišnju tradiciju u našem gradu, kaže Josip Veber, predsednik udruženja Slovenaca.

– Već više godina unazad radimo u saradnji sa pančevačkim kulturnim institucijama, prvih nekoliko godina radili smo sa Domom omladine u bioskopu Apolo, međutim zbog pojačanog broja interesenata i zbog nešto bolje tehnike smo svoje predstavljanje nastavili ovde.

Josip Veber je potom otkrio repertoar koji će publici biti predstavljen prvog dana.

– Danas imamo jedan jako zanimljiv film o Edvardu Rusjanu, prvom slovenačkom pilotu, koji je bio i pionir avijatičarstva u ovim krajevima i na Balkanu, i koji je nažalost nesrećnim slučajem izgubio život ispod Kalemegdana u Beogradu, ali to je jedan lep dokumentarni film o njemu. Drugi film je film „Jahači“, koji je veoma zanimljiv i tiče se motorista i bajkera.

„Dani slovenačkog filma“ se održavaju u 10-ak gradova u Srbiji, a filmski repertoar je biran u saradnji sa selektorom celokupnog festivala. Ulaz će za sve gledaoce biti besplatan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena