Yunet
 

Kultura

Udruženje žena „Omoljčanke“ ove godine slavi deseti rođendan

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. februar 2024. • 19:40 •

Udruženje žena „Omoljčanke“ ove godine slavi deseti rođendan

Udruženje žena „Omoljčanke“ ove godine slavi svoj deseti rođendan, obeležavajući deceniju predanog rada i posvećenosti negovanju tradicionalnih vrednosti i kulturne baštine. Osnovano 2014. godine u Omoljici, udruženje je postalo simbol zajedništva, kreativnosti i očuvanja autentičnih zanata.

Od svog osnivanja, Udruženje žena „Omoljčanke“ predano radi na očuvanju tradicionalnog načina izrade rukotvorina, čuvajući tako neprocenjivo nasleđe svojih predaka. Kroz različite radionice, kurseve i aktivnosti, članice udruženja prenose svoje veštine i znanja sledećim generacijama, osiguravajući da se tradicionalne tehnike ne izgube.

– Naše žene imaju zlatne ruke verujte. Sve što vidite u ovom udruženju sve je urađeno njihovim rukama ništa nije kupljeno ništa nije na neki način doneto sve su uradile žene iz našeg udruženja. Rekla je Slavica Polić predsednica Udruženja žena “Omoljčanke”

U januaru je ovo udruženje realizovalo i projekat pod nazivom „Znanje nasleđeno snaga izgrađena“,a sam projekat je realizovan uz pomoć zavoda za ravnopravnost polova.

– Reč je o projektu koji sastojao iz tri faze. Prva faza bila je obuka za vez, druga faza bila je obuka za tkanje, I treća faza bila je startup viken koji je uključivao obuku za preduzetništvo I marketing društvenih mreža. Sve tri faze realizovali smo tokom januara meseca ukupno smo imale 13. polaznoica što je onako veliki uspeh, I mi bi tu istakli jedan moment a to je da je više od polovina prijavljenih žena je I ostalo u udruženju što nam je donekle bio I cilj I one sui zainteresovane za stare zanate I nakon održanih radionica one su odlučile da ostanu članice uduženja I da nastave da uče I ističu znanje iz oblasti starih zanata. Rekla je Ana Vugrinec PR Udruženja žena “Omoljčanke”

Deset godina postojanja Udruženja žena „Omoljčanke“ predstavlja značajan jubilej koji svedoči o kontinuiranom trudu i entuzijazmu njegovih članica. Njihova posvećenost očuvanju kulturne baštine i promociji tradicionalnih vrednosti inspirativan je primer zajedništva i aktivnog angažovanja u lokalnoj zajednici. U narednim godinama, udruženje će nastaviti da bude stub podrške i izvor inspiracije za sve one koji cene tradiciju, kreativnost i zajedništvo zaklučile su naše sagovornice .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena