Yunet
 

Kultura

Spektakularan koncert Dečije filharmonije pred punom MTS dvoranom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. februar 2024. • 14:05 •

Spektakularan koncert Dečije filharmonije pred punom MTS dvoranom

SOrkestar Dečje filharmonije još jednom je napunio dvoranu, a 130 mladih izvođača iz cele Srbije dokazalo je da klasična muzika ima publiku, da se za nju vredi boriti i da u nju vredi ulagati, jer tako ulažemo u mladost i svetlu budućnost.

Spektakularni koncert u organizaciji fondacije “Deca deci” i MTS dvorane pod nazivom “Srce čuje radost” razgalio je i obradovao 1.200 ljudi uzrasta 3-103 godine koji su od prvog do poslednjeg takta uživali i uživeli se u kompozicije Mokranjca, Karaija, Baha, Bizea, Griga, Ofenbaha, ali i u tradicionalne zvuke Italije u izvedbi čuvenog tenora Dušana Svilara, rok spektakl u izvedbi RocHoir Kids&Jovana Obradović, gravure Flautino Lola klasik ansambla, sve uz propratni program koji je vodio proslavljeni glumac Ivan Jevtović, a pod dirigentskom palicom profesora Ljubiše Jovanovića, umetničkog koordinatora Fondacije “Deca deci”.

Predstavili su se solisti i solistkinje violinista Mihailo Marjanović (8), flautistkinja Una Brkljač(11), oboistkinja Sofija Despić (20) i violinistkinja Tara Laban(18).

Spektakl je zaokružen himnom Dečje filharmonije “Zemlja” od EKV, koju su pevali svi izvođači, ali i publika.

Inače, dečja filharmonija je nastala 2007. godine, kao i fondacija Deca deci, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom. Želja osnivača Žakline Kušić, tadašnje članice Upravnog odbora Beogradske filharmonije, bila je da kroz neprofitno angažovanje eksperata iz marketinške agencije LPT (Let’s Play Together), poznate po svom doprinosu razvoju kulture i društva, promoviše značaj muzičkog obrazovanja dece u najranijem uzrastu koje utiče na kognitivne sposobnosti i doprinosi podjednakom razvoju leve i desne polovine mozga, ali i klasičnu muziku učini popularnijom i podmladi koncertnu publiku. U saradnji sa klijentima, LPT je i nabavio profesionalne instrumente prestižne švajcarske kompanije Jacqueline, koji su na raspolaganju mladim članovima za školovanje i profesionalno napredovanje, po čemu je ovaj projekat takođe jedinstven. Obezbeđivane su i stipendije za školovanje u inostranstvu najtalentovanijim članovima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena