Yunet
 

Kultura

Magično veče na promociji dvojezične zbirke pripovedaka „Bajke“ u Domu kulture Starčevo

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. januar 2024. • 15:21 •

Magično veče na promociji dvojezične zbirke pripovedaka „Bajke“ u Domu kulture Starčevo

U Domu kulture u Starčevu održana je promocija dvojezične zbirke pripovedaka „Bajke“, autora Ognjana Cvetkova. Knjiga je štampana zahvaljujući Udruženju banatskih Bugara-Palčena „Ivanovo-Banat“, i Domu kulture „Žarko Zrenjanin“ iz Ivanova, pod pokroviteljstvom grada Pančeva.

Starčevci su nedavno imali priliku da prisustvuju inspirativnoj promociji knjige „Bajke“ Ognjana Cvetkova. U pitanju je dvojezična zbirka pripovedaka – na bugarskom i srpskom jeziku, a namenjena je kako deci, tako i odraslima, ističe autor.

  • Sadržaj bajki je blizak životu, kroz likove ljudi, ptica i životinja, tretiraju se različiti ljudski odnosi, problemi. Priča se o ljubavi, prijateljstvu, poštenju, vrlini…

Zbirka je bogato ukrašena ilustracijama akademske slikarke, Marije Dimitrić. Prema njenim rečima, neke ilustracije stare su više od decenije, i rađene su u tehnici akvarela u olovci.

  • U momentima ilustrovanja, vratila sam se u svoje detinjstvo, kada sam čitala bajke i priče, gledala ilustracije drugih umetnika, dok još nisam ni sanjala da ću biti umetnik. Mogu da kažem da sam uživala i da mi je ovo zagrejalo srce.

Ovim književnim druženjem otpočeo je rad Doma kulture u Starčevu za 2024. Godinu.

  • Mislim da je tema interesantna i da ćemo ove zimske nedelje do početka proleća iskoristiti da pravimo ovako lepe događaje, u susret festivalu koji će biti održan u aprilu: „Starčevački dani knjige“, po šesti put.

Lepu atmosferu upotpunio je i prateći muzički program. Svi prisutni dobili su po primerak knjige. Izdavanje zbirke pomoglo je Udruženje banatskih Bugara-Palčena „Ivanovo-Banat“. Projekat je realizovan zahvaljujući sredstvima Grada Pančeva

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena