Yunet
 

Kultura

 Narodni Muzej grada Pančeva obeležio stogodišnjicu od osnivanja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. decembar 2023. • 11:22 •

 Narodni Muzej grada Pančeva obeležio stogodišnjicu od osnivanja

U okviru obeležavanja 100- godišnjice od osnivanja Narodnog muzeja Pančeva, organizovana je izložba Akvizicija koje su prikupljane od 1984. Godine. Direktor ove znacajne kulturne ustanove Miroslav Birclin, istako je da su ovakve izložbe veoma bitne jer cuvaju tradiciju ovog dela Srbije

  • Sto godina obeležavamo, zaista veliki jubilej Muzeja u Pančevu. Vrlo je zahtevno organizovati ovakvu izložbu, kao I svaki muzej u našoj zemlji ovakve izložbe je vrlo zahtevno organiozovati. U četiri galerije u muzeju je otvorena izložba koja obuhvata period od neolita znači od arheološkog vremena I kroz istorisko odeljenje I odeljenje istorije umetnosti, predstavljeni su rad konzervatorskog odeljenja fotografskog odeljenja tako da jedan sveobuhvatni rad muzeja a predmeti koji su izloženi obuhvataju period od čak 80. Godina. Rekao je Miroslav Birclin direktor Narodnog muzeja u Pančevu.

Izložbu je svečano otvorila gradska većnica za kulturu i omladinu Marija Jević koja je istakla važnost ovakvih iložbi i dodala da će grad i u budućnosti pomagati Narodnom muzeju.

  • Veliko mi je zatovoljstvo I čast što imam priliku da za ovako značajan jubilej otvorim ovu izložbu. Danas smo se okupili kako bi smo zajedno proslavili veličanstven jubilej sto godina postojana Narodnog Muzeja . Ovo nije samo jubilej ovo je svedočanstvo o našem zajedničkom kulturnom naslejđu kroz generacije. Danas ne možemo da se ne divimo posvećenosti ljudi koji su vodili o našoj dragocenoj ustanovi njihov rad entuzijazam I posvećenost omogućili sun am da danas imamo mesto na kome je sačuvana naša prošlost umetnost znanje I kultura koja je srce našeg grada . Rekla je gradska većnica za kulturu I omladinu Marija Jević.

Izložba akvizivaja trajaće do kraja marta, a svi ljubitelji istorije i umetnosti mogu da posete izložbu svakog radnog dana i subotom od deset do osamnaest časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena