Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba povodom stogodišnjice rođenja slikara Milorada Bate Mihailovića

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. decembar 2023. • 09:55 •

Otvorena izložba povodom stogodišnjice rođenja slikara Milorada Bate Mihailovića

Izložba posvećena jednom delu opusa velikog pančevačkog slikara Dragomira Bate Mihailovića priređena je u istoimenoj Galeriji u Pančevu, povodom stogodišnjice rođenja ovog međunarodno priznatog umetnika. Izložbom je obuhvaćena specifična grupa radova nastalih pedesetih godina XX veka, kada je umetnik obitavao u Parizu, kaže Sofija Milenković, istoričarka umetnosti.

Ono što je značajno za ovu izložbu je to da se kroz nju može pratiti transformativni period Milorada Bate Mihailovića, dakle, njegovo uplovljavanje u apstrakciju. Na samom početku izložbe videćete tri rada koja se zadržavaju u polju umereno geometrizovane apstrakcije. Međutim, kako vreme prolazi, Bata se zadržava u polju asocijativnog slikarstva još određeno vreme da bi na kraju došao do potpunog lirskog rastakanja. To su dela koja vidimo u poslednjem delu postavke,rekla je Sofija Milenković, istoričarka umetnosti.

Postavka je organizovana u saradnji sa Galerijom “Rima” i ovo je prvi put da se u galeriji koja nosi ime ovog umetnika priređuje izložba posvećena njegovom radu. Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je došlo do ovakve saradnje.

Osim ovih specifičnih radova iz ovog perioda koji nisu često izlagani i nisu viđeni, mi bismo hteli da napravimo jednu specifičnu priču koja će se svakog decembra odvijati id a se podsetimo Bate upravo kroz izložbe koje ćemo organizovati, jer je on bio izuzetno plodan umetnik, i veliki je broj radova koje publika nije videla. Ovo je početak sezone, a videćemo kako dalje.

Pored glavne postavke, posetioci će moći da pogledaju i film o stvaralaštvu Bate Mihailovića. Izložba je otvorena do 29. decembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena