Yunet
 

Kultura

Uspešno završen projekat “Bogatstvo tradicije i jezika moje domovine”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. decembar 2023. • 10:51 •

Uspešno završen projekat  “Bogatstvo tradicije i jezika moje domovine”

U riznici kulture i umetnosti, Gradskoj biblioteci u Vršcu spojili su se različite tradicije i jezici nacionalnih manjina po kojima je taj grad i poseban. Rumuni, Slovenci, Česi, Rusi, Srbi i Makedonci predstavili su ono što je najbolje i najlepše iz njihovih matičnih zemalja. U okviru projekat “Bogatstvo tradicije i jezika moje domovine” bile su organizovane radionice na kojima se deca uz pomoć mentora kreirala nacionalne panoe, dok su na završnoj manifestaciji udruženja na svojim jezicima pripremila scenski nastup.

Uspelil smo da saznamo bar od nekih udruženja šta su pripremila za scenski nastup,rekla je Lenka Stojanović, predsednica UGMNZ “Vardar Vršac”.

Udruženja ne kriju zadovoljstvo što su pozvana da učesvuju u projektu, rekla je Snežana Vidergar, Udruženje Slovenaca “Kula” Vršac.

Grad Vršac podržava projekte koji imaju za cilj da pomognu nacionalnim manjinama posebno kada je reč o njihovoj kulturi. Kao multikulturalna sredina imamo moralnu obavezu da upoznamo jedni druge i da sarađujemo, rekao je Trajan Kačina, član Gradskog veća Vršca zadužen za kulturu, rekla je Verica Preda PreVera, Udruženje Vršačka afirmacija umetnika “ARS”.

U projektu “Bogatstvo tradicije i jezika moje domovine” učestvovalo je sedam udruženja, a finansiralo ga je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rekao je Trajan Kačina, član Gradskog veća grada Vršca zadužen za kulturu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena