Yunet
 

Kultura

U toku su radovi na postavljanju prve kompozicije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. decembar 2023. • 15:36 •

U toku su radovi na postavljanju prve kompozicije

Ljubitelji železnice zajedno sa Gradom Pančevom i nadležnim institucijama kulture pokrenuli su inicijativu da se na platou stare železničke stanice postavi jedinstvena železnička muzejska kompozicija koja će na jedan lep i originalan način čuvati uspomenu na vreme kada je železnica saobraćala i zajedno sa rečnim saobraćajem bila pokretač i zamajac celokupnog privrednog i društvenog razvoja i života našeg grada.

Ovo je ujedno i uspomena na staru industrijsku zonu Pančeva koja se nalazila uz obalu Tamiša.

Kompozicija koja se postavlja na plato stare železničke stanice sa tamiške strane, sačinjavaće parnu lokomotivu (vlasništvo Železničkog muzeja) i tri vagona koji su spomenici tehničke kulture i koji su pod zaštitom muzeja nauke i tehnike.

Ovo će biti jedinstvena železnička kompozicija ne samo u Srbiji, već i u regionu, i zajedno sa zgradom stare železničke stanice činiće lepu ambijentalnu celinu. Zgrada stare stanice je takođe proglašena za spomenik kulture, a uskoro se očekuje i uređenje njene fasade.

Grad je već uredio nove staze i uredio zelenilo oko same zgrade, tako da sada ovaj deo potamišja dobija novi izgled kako smo i obećali.

Nakon ovoga uslediće postavljanje novog dečijeg igrališta kao i pratećeg mobilijara što će za naše sugrađane, naročito za mališane, biti dodatni benefit.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena