Yunet
 

Kultura

Velike ambicije mladog umetnika Nikole Brcanskog

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. decembar 2023. • 10:46 •

Velike ambicije mladog umetnika Nikole Brcanskog

Nikola Lav Brcanski od najranijeg uzrasta je znao da želi da postane slikar i da želi da se školuju na akademiji. Kako sam kaže u prvom razredu osnovne škole kada je tema bila naslikaj sebe u budućnost, on je sebe predstavio kao slikara. Zahvaljujći velikoj ljubavi prema umetnosti postao je i član grupe za likovno Reginalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, čiji je član već više od 10 godina.

  • Već 10 godina tamo idem redovno, ima nas oko 20-tak koji redovno dolazimo. Ima i starijih polaznika koji dolaze povremeno. Svake godine smo aktivni na konkursima, pre svega na lokalnom nivou, kod nas nema stajanja, rekao je Nikola Lav Brcanski – grupa za likovno RCT „Mihajlo Pupin“.

Inače ,Nikola Brcanski je izuzetan student. Ima sve desetke na fakultetu, osim iz predmeta istorija umetnosti gde je dobio devetku, pa mu je prosek . Studira umetnost i dizajn, smer mediji slike.

  • Trenutno idem na BAPUSS akademiju za umetnost i dizajn, druga sam godina medija slike. U budućnosti želim da nastavim studije i da proširim svoje vidike, rekao je Nikola Lav Brcanski – grupa za likovno RCT „Mihajlo Pupin“.

Učestvuje na gotovo svim važnijim konkursima u zemlji i inostranstu i osvaja nagrade. Jedna od najprestižnijin nagrada koje je osvojio je ona iz Japanu iz 2021.godine, kada je u konkurenciji 20 hiljada pristiglih radova iz celog sveta osvoji počasnu nagradu.

Osvojio sam nagrade na Molom Pjeru, zatim nagrade NA opštinkom i okružnom takmičenju još 2016.godine. U 6 razredu sam na republičkom takmičenju osvoji drugo mesto. Na Pupinovom konkursu sam osvojio 4 nagrade, 2018. I 2020. Zlato, 2022. Grand pri celog konkursa, i jedno srebro. Na svetskom konkursu u Japanu sam osvojio nagradu, tamo svake godine stigne 20 hiljada radova iz celog sveta,rekao je Nikola.

Trenutno priprema nekoliko radova za konkurs opštine Kovačica, posvećen Mihajlu Pupinu, jednom veku od nastanka njegove biografije. Veruje da će ponoviti uspehe i da će njegovi radovi i ovog puta biti primećni na takmičenju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena