Yunet
 

Društvo

Kovin: Održana Međunarodna dečja manifestacija “Svaka ti čast, detinjstvo”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. jun 2024. • 16:46 •

Kovin: Održana Međunarodna dečja manifestacija “Svaka ti čast, detinjstvo”

Kovin je bio domaćin 17. Međunarodne dečje manifestacije “Svaka ti čast, detinjstvo”. Tom prilikom nagrađeni su učesnici konkursa “Moj dragi Banat” i održan je kulturnoumetnički program. Organizatori manifestacije su Okružna biblioteka „Paul Jorgović“ Karaš-Severin, Demokratski forum Nemaca okruga Karaš-Severin i Nemačko udruženje za kulturu i obrazovanje iz Rešice, kao i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“ iz Pančeva.

Deca iz Mađarske, Rumunije i Srbije okupila su se u Kovinu povodom 17. po redu međunarodne manifestacije “Svaka ti čast, detinjstvo!” (Đinste cia kopilaria?) Tom prilikom održan je muzički višejezički program u izvedni učenika OŠ “Đura Jakšić” i OŠ “Desanka Maksimović” iz Kovina, a ujedno su i nagrađeni pobednici likovnog konkursa “Moj dragi Banat”. Koordinator čitave organizacije bila je profesorka rumunskog jezika, Ana Albu Savić, čijom je zaslugom ova manifestacija, inače četvrti put u Srbiji, održana baš u Kovinu.

– Mi smo prošle godine bili nagrađeni, jer su naše dve škole, Đura Jakšić i Desanka Maksimović, poslale najveći broj radova na konkurs, naše dve škole, OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Desanka Maksimović. Organizatori iz Rumunije su izrazili želju da ove godine upravo mi budemo domaćini manifestacije. Tako da je sada ovde u galeriji otvorena izložba radova. Po broju radova smo ove godine ponovo najbolji, najbrojniji, s tim što smo ove godine poslali duplo više radova, oko 150 iz naše dve škole, rekla je Ana Albu Savić

Domaćin manifestacije bio je Centar za kulturu Kovin. Direktor ove ustanove Milivoj Grčić, istakao je da kovinski Centar za kulturu karakteriše karakteriše multikulturalnost i odlična saradnja sa rumunskom zajednicom.

– Mi smo ponosni što imamo ovde razvijenu rumunsku zajednicu I što možemo d aim pomognemo I da učestvujemo aktivno u razvijanju odnosa prema njima. Ovaj put su tu deca iz Rumunije, Mađarske i drugih sredina sa teritorije Banata. Ponosan sam što možemo d aim pomognemo i što možemo da učestvujemo u realizaciji ovog velikog projekta, rekao je Milivoj Grčić, direktor Centra za kulturu Kovin.

Manifestaciju i konkurs organizovali su Okružna biblioteka „Paul Jorgović“ Karaš-Severin, Demokratski forum Nemaca okruga Karaš-Severin i Nemačko udruženje za kulturu i obrazovanje iz Rešice, kao i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“ iz Pančeva, uz podršku Opštine Kovin, Turističke organizacije opštine Kovin i drugih institucija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena