Yunet
 

Društvo

Pančevački Crveni krst nastavlja sa aktivnim učešćem u humanitarnim događajima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. jun 2024. • 14:35 •

Pančevački Crveni krst nastavlja sa aktivnim učešćem u humanitarnim događajima

U susret Svetskom danu dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, u prostorijama Crvenog krsta Pančevo organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Organizatori akcije su Crveni krst Pančevo, Udruženje obolelih od multiplog mijeloma, zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Pančevački Crveni krst nastavlja sa aktivnim učešćem u humanitarnim događajima, a ovog puta je, u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiplog mijeloma i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovana nova akcija dobrovoljnog davanja krvi za sve sugrađane. Sekretarka Crvenog krsta Pančevo Milica Todorović iskoristila je priliku da pozove sve sugrađane da se u što većem broju odazivaju ovakvim akcijama.

„Danas je u našim prostorijama organizovana druga, već jubilarna akcija ovog tipa, i na ovaj način obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Molimo sugrađane da nam se danas pridruže, da dođu do Crvenog krsta, akcija traje do 14 časova“, rekla je Milica Todorović.

Volonterka u Udruženju obolelih od multiplog mijeloma Jelena Simić, istakla je da prošle godina ova manifestacija oborila rekord na nivou grada Pančeva.

„Sama manifestacija nosi naziv „Ispruži ruku za život“. Ova manifestacija je prošle godina oborila rekord na nivou grada Pančeva, te je usledila i nagrada za izuzetan doprinos na nivou grada Pančeva, a udruženje je dobilo priznanje za takav jedan podvig. Ove godine manifestacija se održava u većem obimu, pored grada Pančeva ove godine će nam se pridružiti i grad Novi Sad“, rekla je Jelena Simić.

Doktorka Milica Vojnović Novaković ističe da su ovakve akcije jako bitne, i može se reći neophodne, pogotovo tokom letnje sezone kada su temperature izrazito visoke.

„Izuzetno je bitno, pogotovo u ovom periodu kada su visoke temperature, kreću godišnji odmori, škole su završene, tako da imamo manji odziv davaoca. Sve zalihe su tokom letnje sezone smanjene, tako da nam znači svaki davalac koji dođe, koji je pre svega zdrav i ima volju da pomogne. Apelujemo na sve da dođu, bitno je samo da budu odmorni i hidrirani, a mi ih čekamo ovde“, rekla je Milica Vojnović Novaković.

Naša sugrađanka Aleksandra Đorđijevski po prvi put se odazvala akciji dobrovoljnog davanja krvi u Pančevu, ističe da je davanje krvi jedna od najhumanijih akcija u kojoj može učestvovati apsolutno svako.

„Ja sam doktor stomatologije i mislim da je to izuzetno bitno. Ne zbog zuba, nego zbog svih ljudi, i saradnje i humanosti, i toga da pomažemo jedni drugima“, rekla je Aleksandra Đorđijevski.

Nakon davanja krvi, sve dobrovoljne davaoce očekuje poklon paket i osveženje koje su pripremili partneri Udruženja i podržavaoci akcije, kao i redovni zahvalni paket od Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena