Yunet
 

Društvo

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. maj 2024. • 15:42 •

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Povodom dana pobede nad fašizmom predstavnici Grada Pančeva, Udruženje boraca narodno oslobodilačkih ratova grada Pančeva, predstavnici Sedamdeset druge i pedeset prve mehanizovane brigade, Udruženje Ratnih vojnih invalida , Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine ,PUPSA, SPS-a i Gasproma položili su vence na spomenik palim borcima Crvene armije u Pančevu.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš pozdravio je prisutne i položio venac na spomenik palim borcima crvene armije u Pančevu i podsetio da živimo u svetu da se pobeđeni predstavljaju kao pobednici .

-Živimo u svetu gde se zlikovci iz drugog svetskog rata dočekuju po parlamentima zapada kao veliki heroji .Živimo u svetu gde se u Generalnoj skupštini UN gde se Srbija koja je država koja je dva puta u prošlom veku pobedila u svetskim ratovima optužuje za genocide os strane države koja je taj genocide nad nama počinila u prošlom veku. Zato je bitno da negujemo kulturu sećanja i da ovo što se desilo kada živimo reviziju pokušaja istorije , zašto je bitno da naše mlađe generacije znaju kakva je istorija naše zemlje ne samo u 20 veku nego svo vreme od nastanka državnosti Srbije. Na tu istoriju moramo da budemo ponosmni I prenosimo na mlađe naraštaje .jako mi je drago što nas danas ima ovoliko I vidim mlađa lica. Grad Pančevo je svestan culture sećanja , pomaže sve organizacije koje neguju I poštuju istoriju našeg naroda , obnavljamo spomenike, trudićemo se da prenosimo sećanje istorije na mlađe naraštaje, rekao je Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš.

.Članovi UBNOR-a grada Pančeva organizovali su okupljanje I polaganje venaca na spomenik palim borcima crvene armije u Pančevu .Milan Bačujkov predsednik udruženja UBNOR-a grada Pančeva istakao je da moramo da negujemo našu istroriju .

-Mi moramo da održimo ovu tradiciju čuvanja sećanja na sve nevine žrtve koje su nama donele slobodu, mir I spokojstvo

Slika Ruskog borca koji se borio za današnju slobodu bila je u ruci unuke koja ne krije zahvalnost I ponos svom pretku kao zahvalnost I ostalim borcima koji su se borili u drugom Svetskom ratu kako bi izvojevali slobodu u kojoj danas mi živimo.

– Na ovoj slici je moj deda koji je učestvovao u drugom svetskom ratu I kao unuka sam veoma ponosna na njega. Danas smo ovde da odamo poštu onima koji su dali svoje živote za našu slobodu I na taj način branimo od nezaborava sve one koji su dali svoje živote I koji su zaslužni za današnjost koju imamo , rekla je Žana Knežević, Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored predstavnika Grada Pančeva vence na spomenik palim borcima položili su članovi UBNOR-a, predstavnici Sedandeset druge I pedeset prve brigade Vojske Srbije , Udruženje Ratnih vojnih invalida , Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine ,PUPSA, SPS-a i Gasproma.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena