Yunet
 

Društvo

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. april 2024. • 15:36 •

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima. Pančevci su ovoga puta mogli da obave preglede za utvrđivanje faktora rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma, odnosno bili su u prilici da izmere krvni pritisak, puls, EKG, BMI, ureu, kreatinin, kao i jačinu glomerulske filtracije.

U cilju ukazivanja značaja i važnosti na rano otkrivanje određenih bolesti, Dom zdravlja Pančevo ponovo je obezbedio besplatne preventivne preglede za sve svoje sugrađane, u prostorijama Centra za prevenciju. Za razliku od prethodne akcije u kojoj je fokus bio na kardiološkim problemima, sada su pregledi bubrega u prvom planu, kaže doktorka Dragana Pešić Milošević.

„Radimo ponovo i EKG, merimo pritisak, razgovaramo sa pacijentima, radi se i neki opšti pregled, ali su nam analize koje danas rade u laboratoriji vezane za bubrege. Pacijenti dolaze kod nas između 8 i pola 10 kako bi stigli do 10 da izvade krv, tamo im se vade analize urea i kreatinin. Posle toga se vraćaju kod nas gde na osnovu jednog programa izračunavamo njihovu funkciju bubrega“, kaže doktorka Dragana Pešić Milošević.

O tome da građani Pančeva umeju da cene i prepoznaju kada neko vodi računa o njihovom zdravlju pokazatelj je i broj ljudi koji se iz nedelje u nedelju odaziva na preventivne preglede. Naša sugrađanka Biljana Đukanović kaže da je veoma zadovoljna omogućenim uslugama, te da redovno dolazi na preglede u Preventivni centar.

„I prošle godine sam bila, i sada opet. Prošli put su radili EKG, sada sam došla da proverim bubrege. Ja sam inače medicinska sestra u penziji, tako da znam koliko je važno redovno se pregledati“, rekla je naša sugrađanka Biljana Đukanović.

Lekari naglašavaju da je najvažnija prevencija i rana dijagnostika , te da su one od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti. Koliko lekari i Centar za prevenciju Doma zdravlja Pančevo rade u službi građana i brinu o njihovom zdravlju, dokaz su preventivni pregledi koji se organizuju svake nedelje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena