Yunet
 

Društvo

„Zelenilo“ ovih dana završava poslove sadnje u gradu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. februar 2024. • 09:08 •

„Zelenilo“ ovih dana završava poslove sadnje u gradu

– U toku ova prva dva meseca posadili smo 1200 novih stabala, vreme nas je poslužilo mogli smo sve vreme da obavljamo sadnju u svim delovima grada, kako u samom centru tako i u naseljima na Sodari, Kotežu 1 i 2, Stelištu, svuda smo sadili. Sada smo u centralnom gradskom jezgru ovde smo radili zamenu u Dimitrija Tucovića lipa, odnosno delova gde nedostaju stabla lipa i to nekim drugim vrstama, javorima. Lipe nam se nisu pokazale izdržljive u tako skučenim uslovima rasta korena tako da pokušavamo da zamenmo taj drvored nekom drugom vrstom i sukcesivno zamenimo, Ženja Marinković – JKP „Zelenilo“

Vegetacija počinje polako da se budu, zbog toplog vremena koje je ove godine stiglo ranije. Zato će posao oko sadnje novih stabla biti nastavljen tokom jeseni, kada su i nabolji uslovi, isiče Ženja Marinković.

– Zaista je vegetacija već počela, neke voćkarice kao što su ukrasne šljive su počele da cvetaju i neke magnolije su napupele, zato očekujemo završetak sadnje krajem februara, biće tu još neko stablo, ali neće biti masovne sadnje. Sadnje neće biti do jeseni kada je nastavljamo i to je najpovoljnije period za ovu vrstu radova. Najbolji prijem je tokom jesenjih meseci ali mi sadimo i u ovim prolećnim kada kada posle toga redovno zalivamo cesternama sadnice i održavamo ih u dobrom zdravstvenom stanju, kaže naš sagovornik.

Ovih dana zaposleni u JKP „Zelenilo“ posadiće i preostale hrastove na gradskom keju, kod gradske plaže u okviru projekta Ministarstva zaštite životne sredine, za šta je i grad Pančevo izdvojio značajna sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena