Yunet
 

Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja: Vaša odgovornost na putu se broji!

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. februar 2024. • 12:04 •

Agencija za bezbednost saobraćaja: Vaša odgovornost na putu se broji!

Zbog povećanog obima saobraćaja narednih dana, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike da obrate posebnu pažnju prilikom učestvovanja u saobraćaju.

Za vremeneradnih dana u februaru, povodom Dana državnosti Republike Srbije, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, u većoj meri su prisutna putovanja na duže relacije, a najveći broj stanovnika odlazi ka planinskim centrima i turističkim destinacijama, te apelujemo da je potrebno adekvatno se pripremiti za putovanje i koristiti zimsku opremu. U ovom periodu godine očekivana je pojava magle, dok su kolovozi pretežno vlažni i klizavi, pa pozivamo na oprez u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa.

Veći obim saobraćaja na putevima i ulicama i povećano učešćeosetljivih kategorija u saobraćaju znači i povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja ljudskih života. Apelujemo na sve vozače i druge učesnike u saobraćaju da posebnu pažnju obrate na pešake, decu, mlade i starije u ovom periodu, za koje očekujemo povećanu mobilnost, naročito u naselju, kao i u blizini objekata visoke atrakcije.

Period praznika često prati i opuštanje i konzumiranje alkohola, kao i češća prekoračenja brzine. Istraživanja koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da je broj smrtno stradalih u februaru mesecu u poslednje tri godine rastao. Podaci pokazuju da je u februaru 2021.godine smrtno stradalo 20 lica, u februaru 2022. godine 30 lica, dok je u februaru prošle godine broj poginulih dostigao 31. Neprilagođena brzina i alkohol su prepoznati kao dominantni uticajni faktori nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalima posebno u ovim danima. Apelujemo na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima saobraćaja i stanju puta, ograničenju brzine, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

Iako podaci koje Agencija za bezbednost saobraćaja poseduje pokazuju da se u proseku u Srbiji svakoga dana dogode 93 saobraćajne nezgode, a u vreme praznika 84 dnevno (što je za oko 10% manje), posledice saobraćajnih nezgoda su teže, odnosno više lica smrtno strada. Posmatrajući 2023. godinu, za samo tri dana od 14-16. februara, smrtno je stradalo čak sedam lica.

Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju ni sebe ni druge, već da doprinesu povećanju bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima u našoj zemlji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena