Yunet
 

Društvo

Razgovori o saradnji u oblasti migracija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2024. • 16:57 •

Razgovori o saradnji u oblasti migracija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić sastao se danas sa zamenikom generalnog direktora Evropske unije za unutrašnje poslove Olivijem Onidijem, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti migracija.

Stevandić i Onidi su konstatovali da su migracije zajednički izazov u kojem je neophodan odgovor svih zemalja koje se susreću sa ovim globalnim problemom.

Oni su razgovarali o ostvarenim rezultatima Republike Srbije kao i o daljoj saradnji u oblasti upravljanja granicom, usklađivanja vizne politike, borbe protiv krijumčarenja migranata, kao i o readmisiji i povratku i kapacitetima za azil i prihvat.

Kako je istaknuto na sastanku, Akcioni plan EU za Zapadni Balkan koji je Komisija predstavila u decembru 2022. godine, ostaje relevantan politički odgovor koji vodi saradnju u oblasti migracija između Evropske unije i Republike Srbije.

Cilj posete EU na visokom nivou, koju predvodi zamenik generalnog direktora EU za unutrašnje poslove Onidi, uz učešće agencija Evropske unije i država članica Evropske unije – Austrije, Češke, Hrvatske, Slovenije i Slovačke, nastavak je saradnje u cilju dalje zajedničke realizacije Akcionog plana EU.

Zamenik generalnog direktora Evropske unije za unutrašnje poslove Onidi pohvalio je napore Republike Srbije koji su doprineli da tokom 2023. godine bude manje neregularnih dolazaka u Evropsku uniju zapadnobalkanskom rutom u odnosu na 2022. godinu, poručivši da će Evropska unija nastaviti da podržava dalje napore Republike Srbije kroz finansiranje i angažovanje agencija EU za unutrašnje poslove.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena