Yunet
 

Društvo

Održan maskenbal u Vojlovici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2024. • 19:55 •

Održan maskenbal u Vojlovici

Tradicionalni maskenbal održan je i ove godine u Vojlovici. Ova manifestacija organizuje se duže od 30 godina, a glavni organizator je KUD „Tamaši Aron“.

U pojedinim zemljama, poput Mađarske i Slovačke, postoji običaj da se krajem februara ili početkom marta priređuju maskenbali kako bi se ispratila zima i dočekalo proleće. Međutim, ako živite u Pančevu, ne morate putovati po svetu da biste uživo videli običaje poput ovog, dovoljno je da prošetate do Vojlovice.

– Pripreme smo krenuli pre nekih nedelju dana kako bi pripremili za decu neke tradicionalne igre, neke igre što su naše bake i deke igrali u to vreme, a možda i mi nekada. Ovde deca takođe mogu i da boje, ili da crtaju, da prave maske, imaćemo neka takmičenja, ubacivanje loptice u klovnove i još dosta toga, kaže vaspitač i član KUD „Tamaši Aron“ Marta Kerekeš.

Na ovoj manifestaciji bilo je više od 50 učesnika koji su se publici predstavili sa raznim kostimima i maskama. Uz to, tradicionalno su se služile i krofne, kaže Marta Kerekeš.

– Krofne svake godine spremamo deci jer je to naša tradicija, a to su za danas spremile žene.

Cilj manifestacije je, pre svega, da se prisetimo običaja koji su poštovali naši preci, ali i da se održi duh zajedništva u multinacionaolnom mestu kao što je Vojlovica, istakli su iz ovog udruženja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena