Yunet
 

Društvo

Kuća sa okućnicom u Gogonju za porodicu sa troje dece

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. februar 2024. • 14:27 •

Kuća sa okućnicom u Gogonju za porodicu sa troje dece

Jelena i Miroslav sa troje dece više od dve godine žive u Glogonju. Ništa ne bi bilo neobično da nisu svoj put do porodičnog doma pronašli zahvaljujući projektu „Kuća na selu sa okućnicom“. Naši domaćini su rodom iz Vranja, a više godina su živeli kao podstanari. Sada uređuju svoju kuću, umesto da novac troše za podstanarski život. Grad Pančevo od početka podržava projekat koji realizuje Ministarstvo za brigu o selu.

Iz gužve velegrada u banatsku ravnicu: Jelena Stevanović i Miroslav Tomić među prvima su, zahvaljujući projektu Ministarstva za brigu o selu, došli do svog porodičnog doma. Dugo su, živeći kao podstanari u Beogradu, maštali o velikoj kući u nekom od vojvođanskih sela. Kada je 2021. raspisan konkurs za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, priča Jelena – „to je bilo to“. Prostrana kuća sa dvorištem u selu Glogonj ukazala se kao najbolje rešenje za ovaj bračni par i njihovo troje dece: Petra, Lazara i Anđelu.

-Rodila se ideja da odemo odatle baš zbog dece, da bismo njima pružili mnogo bezbrižnije, bolje detinjstvo, da mogu da izađu na ulicu, u dvorište… Mnogo je drugačija atmosfera nego u Beogradu. Onda smo krenuli jako davno da tražimo kuću. Suprug je našao kuću preko oglasa, i tako smo došli, tako smo i saznali za Glogonj. Nismo na ovo selo ciljali, došli smo u nepoznato… Razlog našeg dolaska su naša deca, a Glogonj je slučajnost, kaže Jelena Stojanović.

Kuća u Glogonju izgrađena je 1921. godine. Još uvek se, malo po malo, doteruje, ali to, kaže Jelena, uopšte ne smeta kada imaš sopstveni krov nad glavom. Blizina škole, vrtića i ambulante i mnogo prostora za dečiju igru bili su od presudnog značaja pri izboru kuće, kao i dobra povezanost sa najbližim gradovima.

-Ja sam, iskreno, prezadovoljna. Mislim, da smo birali, ne bismo bolje odabrali. Ljudi su divni, dočekali su nas raširenih ruku. Prijateljska atmosfera kakvu nisam doživela za 20 godina u Beogradu.

Grad Pančevo je od početka podržao ovaj projekat, navodi Milenko Čučković, član Gradskog veća za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

– Grad i Ministarstvo za brigu o selu imaju sredstva namenjena za kupovinu kuća. Iznos sredstava koja se dodeljuju na području čitave Srbije je do 10 000 evra. Mi smo prošle godine u gradu Pančevu kupili četiri takve kuće, dve u Glogonju, jednu u Dolovu i jednu u Omoljici ,istakao je Milenko Čučković.

Javni poziv za kupovinu seoske kuće sa okućnicom raspisan je i ove godine, Vlada Srbije je za tu namenuj izhdvojila 500 miliona dinara. Svi oni koji su , kao i porodica Glogonja, zainteresovani za život na selu, a ispunjavaju uslove konkursa, mogu da podnesu potrebnu dokumentaciju do prvog novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena