Yunet
 

Društvo

U vrtiću „Petar Pan“ obeležen dan posvećen Svetom Savi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. januar 2024. • 15:17 •

U vrtiću „Petar Pan“ obeležen dan posvećen Svetom Savi

Mališani u vrtiću Petar Pan koji se nalazi u naselju Mladost obeležili su praznik koji je posvećen Svetom Savi. Kroz različite radionice deca su naučila koliki je značaj Svetog Save za naš narod. Svima su podeljene perece, što je i običaj za ovaj praznik.

Deca uzrasta od mlađeg obdaništa do pripremne predškolske grupe bila su uključena u radionice koje su bile posvećene obeležavanju školske slave Svetog Save. Mališani su pravili perece, od figura crkve, crtala su Svetog Savu i naučila dosta o prvom arhiepiskopu.

-On je postao sveti, bio je monah. On kada je umro nazvali su ga Sveti Sava. Imao je dva brata, Stefana i Vukana, rekla je devočica Bojana

-On se prvo zvao Rastko i voleo je da čita knjige. Išao je u manastir, rekao nam je dečak Ilija

-Ja znam da se pravi kolač koji je posvećen Svetom Savi i prave se perece, rekla je devojčica Mia.

U vrtićima se Sveti Sava ne proslavlfja kao školska slave, već deca kroz različite programe obeležava se ovaj praznik, kaže Milena Čiser, glavna vaspitčaica u vrtiću Petar Pan. Zahvaljujući projektu Godine uzleta, deca učestvuju u različitim aktivnostima koje su posvećene ovom svecu, kroz koje oni dosta i nauče.

– Deca pripremaju svoje tematske programe, neka teme zovu se testo, neke moj dom, moja ulica, a u zavisnosti od projekta svaka grupa je pripremila svoje aktivnosti kojim smo obeležili dan Svetog Save. Deca koja su se izražavala kroz crteže naslikala su portret Svetog Save, druga deca kroz prirodne materijale napravila su krst, jedan od simbola ovog verskog praznika. Koleginice su umesile pogaču i vino su napravile kroz papir maše, kao tradicinalne simbole slave. Tako da svako na svoj način daje svoj doprinos, rekla je Milena Čiser – glavna vapitačica u vrtiću Petar Pan.

Za sve mališen u vrtiću Petar Pan bile su pripemljene perece, tradicionalo pecivo kojem se mališani uvek obraduju. Pravljenje pereca je običaj koji se poštuje u Vojvodini, naročito u Banatu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena