Yunet
 

Društvo

Stari običaji se i danas neguju i prenose na buduće naraštaje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. januar 2024. • 11:07 •

Stari  običaji se i danas neguju i prenose na buduće naraštaje

Vredne žene iz Omoljice spremno dočekuju Božić. Kako kažu, u ovom vojvođanskom mestu stari običaji i danas se neguju i prenose na buduće naraštaje. Domaćice pripremaju sito sa žitaricama i bogatu posnu trpezu, priča Biserka Terzić, prisećajući se svog detinjstva.

Kod nas u Vojvodini , kad sam ja bila dete, tata je kao najstariji u kući nosio badnjak i malo slame i kukurikao. Mama je išla za njim, noseći slamu, orahe, jabuke, i kvocajući – kao kokoška. Mi, deca, išli smo za njima i pijukali, označavajući piliće. Tako ulazimo u kuću i unosimo badnjak i slamu. Ta slama sa žitom i kukuruzom se prospe po celoj sobi i ostaje tri dana ,rekla je Biserka Terzić, članica UŽ „Omoljčanke.

Vernici se okupljaju u hramovima, gde se tradicionalno pali badnjak. Takođe, domaćini širom Vojvodine očekuju posetu korinđaša. Jedan od običaja su i korinđaši, većinom deca. Veseli, pevajući prigodne pesme, idu od vrata do vrata. Domaćin izlazi, iznosi jabuke, orahe, šljive, novac…

Božićni dan otpočinje posetom položajnika, kojeg domaćin kuće daruje. Praznična trpeza obiluje raznovrsnom hranom, pri čemu je neizostavna česnica. Dok se u većem delu Srbije ova pogača ili pita priprema od vode, kvasca i brašna, u Vojvodini je rasprostranjena i takozvana slatka, vojvođanska česnica. Ovaj specijalitet potiče iz vremena Marije Terezije, kaže Ana Vugrinec, članica „Omoljčanki“

Marija Terezija je za vreme boravka Srba u Austrougarskoj donela zakon, na osnovu kojeg se uveo porez na sečenje slavskog obrednog kolača. Ona je mislila da će time suzbiti velika slavlja Srba, ali njena odluka naišla je na otpor, i Srbi su odlučili da ne žele da plaćaju poraz na sečenje kolača i negde su se dosetili da pripremaju božićnu česnicu koja će već biti isečena, Ana Vugrinec, članica UŽ „Omoljčanke“.

Za pripremu vojvođanske česnice, potrebni su kore, ulje, orasi i med, kao i, po starom običaju – novčić za sreću – kaže naša sagovornica, Ana Vugrinec.

Nakon što se česnica složi do pola, stavlja se novčić ili novčići, i onda se nastavlja sa slaganjem. Nakon što se ta česnica složi, ona se iseče, zalije se mešavinom vode i meda i ispeče u rerni. Nakon pečenja, ona se hladi i ujutru, posle svečanog ručka, ta parčad vojvođanske česnice se dele svim članovima porodice. Onaj član porodice koji izvuče parče u kojem je novčić smatra se srećnim, jer će biti izuzetno uspešan u godini koja je pred njim.

Omoljčanke Slavica Polić i Biserka Terzić svojski su se potrudile da nam približe način pripreme neodoljive vojvođanske česnice. Mnogi kažu da je ova pita, bogato prelivena šerbetom, zaista posebnog ukusa upravo zbog toga što se pravi na tako veliki praznik, napominju naše sagovornice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena