Yunet
 

Društvo

Predsednik Vučić čestitao Božić patrijarhu, sveštenstvu i vernicima SPC 

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. januar 2024. • 08:26 •

Predsednik Vučić čestitao Božić patrijarhu, sveštenstvu i vernicima SPC 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru. U čestitki se kaže:

„Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju.

Proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju. Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale.

Srpska pravoslavna crkva ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa. Ona je primer posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku.

Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase.

Izražavam Vam, Vaša Svetosti, duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinosu razvoju konstruktivnog dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i naših državnih institucija, uz uverenje da je on na dobro svim našim građanima.

Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena