Yunet
 

Društvo

Badnji dan obeležen u tri pančevačka pravoslavna hrama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. januar 2024. • 11:58 •

Badnji dan obeležen u tri pančevačka pravoslavna hrama

U pravoslavnim hramovima Badnji dan se tradicionalno obeležava paljenjem badnjaka. U Pančevu,badnjak je osveštan I zapaljen u tri pravoslavna hrama.

Obeležavanje Badnjeg dana u Gornjem gradu počelo je tradicionalnom povorkom konjanika, zaprega i fijakera. Nakon njihovog dolaska u portu Preobraženjskog hrama, zapaljen je osveštani badnjak oko 15 sati i 30 minuta. U hramu Uspenja Presvete Bogorodice, Badnjak je u vatru položio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. Nakon toga su građani položili svoje badnjake i time najavili najradosniji hrišćanski praznik Božić. U Hramu Svetog Save na Misi nakon tradicionalne liturgije badnjak je svečano upaljen oko šesnaest časova I trideset minuta.

Na Badnji dan u Srbiji, tradicija obuhvata paljenje badnjaka ispred hramova. Vernici se okupljaju kako bi zajedno proslavili ovaj poseban trenutak, simbolizujući toplinu i svetlost koju donosi Božić. Oko badnjaka se okupljaju porodice, prijatelji i komšije, deleći radost i mir povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena