Yunet
 

Društvo

Pirotehnička sredstva izazivaju stres i kod životinja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. decembar 2023. • 16:53 •

Pirotehnička sredstva izazivaju stres i kod životinja

Uznemiravajući podaci otkirvaju da preko pet hiljada kućnih ljubimaca gubi život tokom praznične sezone usled traumatičnog uticaja bacanja pirotehničkih sredstava. Stručnjaci upozoravaju da zvukovi ovih eksplozivnih materijala izazivaju ozbiljan stres kod životinja , često rezultirajući fatalnim posledicama.

Krenula je sezona praznika a zajedno sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava, koja mogu da nanesu ozbiljne povrede kod ljudi i kučnih ljubimaca. Pitali smo sugradjane šta misle o bacanju petardi.

-Podržavamo da se zabrani na svakom mogućem nivou, I po pitanju zakona I po pitanju svega. Već smo imali iskustva da nam je štene uginulo od posledica srčanog udara prilikom dočeka.

-Petarde ne treba bacati zbog povreda zbog nestučnog rukovanja I zato što su jako opasne. Uopšte, protehnička sredstva su jako opasna I jako štetno delovanje imaju, ali to nije do dece to je do nas nisu ona kriva mi smo krivi što to dozvoljavamo , što nemamo tu svest lakše nam je da kažemo evo ti petard idi igraj se pusti me da odmaram to je problem najveći, rekli su neki od naših sugrađana.

Veterinarka Katarina Pribak istakla je da zvuk pucanja pirotehničkih sredstava može ozbiljno da utiče na psihu naših kućnih ljubimaca i da u tim trenucima trebamo da im pomognemo što više kako bi ih smirili.

-Najbolje je da budu na nekom mirnom mestu kako bi ih smirili znači da se izbegava to vreme za šetnju I da se izbegava bilo kakvo izlaženje napolje, kao I da se oni namete na neko sigurno mesto, da budu sa osobom kojoj najviše veruju,, da im se polako priča da se tako smire I ako treba neka se negde sakriju ispod nekog ćebeta ili jorgana, istakla je veterinarka Katarina Pribak

Zbog bacanja pirotehničkih sredstava godišnje ugine preko 5000. Kućnih ljubimaca tako da sledeći put kada poželite da bacite nešto od pitrotehničkih sredstava setite se naših krznenih prijatelja koji mogu loše da odreaguju na ovu pojavu tokom praznika.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena