Yunet
 

Društvo

Kupuju se i prirodne jelke

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. decembar 2023. • 17:05 •

Kupuju se i prirodne jelke

Nova godina bez jelke je nezamisliva, ranijih godina kupovale su se prirodne jelke dok plastične nisu bile u modi. Sa godinama se to promenilo i sada tek po neko ima pravu jelku u domu. Na Zelenoj pijaci ima jelki sa busenom koje su stigle iz Valjeva i dobro se prodaju.

U susret Novogodišnim praznicima kitimo jelku i želimo da dom ukrasimo što lepše. Sada je prava retkost kada u nečijem domu vidite okićeni pravu jelku sa busenom , plastične su zavladale jer neopadaju iglice ali nemaju ni čar mirisa borovih iglica. Još uvek ima onih koji neodustaju od tradicje i boriće kupuju na Zelenoj pijaci .Svake godine one nam stižu iz Valjeva .

-Svake godine mi prodajaemo ovde na pijaci iz istog rasadnika i odlične su. Imamo prave jelke sa gustim iglicama koje manje opadaju. Od veličine zavisi i cen,a, od 1500 do 5000 dinara , kaže prodavac Zoran Tijanić

Lepota jelke najraskošnija je u prirodi sa busenom i u domu ima posebnu čar .Neki oklevaju da je kupe jer iglice brzo opadaju ,ali ne mora da bude tako, naglašava Zoran koji se ceo život bavi ovim poslom.

-Ne sme kod grejnog tela da se orošava ili po malo zaliva 1.32 1.38 Petnaest dana da je unutra i odmah ako je temperatura u plusu da je posade .

Veruje se da ukolko se dogodi da je jelkin vrh slomljen da će uginuti , prodavac ističe da to nije pravilo, jer novi vrh izraste. Važno je da posle Nove godine i uživanja u njenoj raskoši kada je ukrasimo ukrasima i lampicama ponovo vratimo u prirodu, gde joj je i mesto.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena