Yunet
 

Društvo

Održana nacionalna konferencija karavana „Zajedno možemo“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. decembar 2023. • 10:06 •

Održana nacionalna konferencija karavana „Zajedno možemo“

U organizaciji Udruženja “Budimo bezbedni” i kompanije EuroBravo, u prelepom ambijentu restorana Topčiderac obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Obeležavanje ovog dana ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta, da mobiliše podršu za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Sa tim ciljem, karavan ”Budimo bezbedni” krenuo je u obilazak Srbije i obišao 28 gradova u Srbiji. Dea Đurđević, predsednica udruženja „Budimo bezbedni“ u svom obraćanju je istakla da osobe sa invaliditetom krasi borba i upornost u ostvarenju svojih ciljeva.

– Kao što se neko rodio sa plavom ili crnom kosom, tako je mogao da se rodi slep ili da ne može da hoda. Sve je pitanje lutrije i sreće. Isto tako, niko nema tapiju na zdravlje. Svakome može da se dogodi što se desilo bilo kome od nas. Zato, moram da vam skrenem pažnju da mi nismo osobe sa posebnim potrebama jer mi imamo iste potrebe, samo ih ostvarujemo na drugačiji način. Mi smo počeli sa rešavanjem problema, i onda smo shvatili da je parking veliki problem, Ja ću se zahvaliti narodnim poslanicima koji su nam pomogli da se u Skupštini Srbije izglasa da kazna za nepropisno parkiranje bude podignuta sa 5 na 10 hiljada dinara. Znam da to nije dovoljno ali od nečega mora da se krene. Obavili smo takođe razgovore i sa predstavnicima lokalnih samouprava. Uz pomoć grada Beograda napravili smo uspostavili smo jedinstven broj 011011 koji možete pozvati ako se neko parkirao na vaše mesto, naglasila je Dea Đurđević.

Događaju je pristustvovao i patrijarh Porfirije koji je istakao da je mera i kriterijum zdravlja pojedinca kvalitet njegovog odnosa sa Bogom.

– Mera našega zdravlja jeste taj krstoliki odnos prema svemu, prema realnosti postojanja i zato kada govorimo o onome koji ima nedostatke, o invaliditetu, to je duhovna kategorija. Možeš da imaš potpuno zdrave oči a da budes kratkovid ili dalekovid, ili da nemaš, što je užasno veliki krst, da ne vidiš svetlost dana svojim očima, ali da vidiš suštinu, zato što oko može da bude spoljašnje ali i unutrašnje – duhovno.

U Srbiji postoji oko 700 hiljada osoba sa invaliditetom i kroz karavan smo uspeli da upoznamo vrsne sportiste iz različitih oblasti. Za osobe sa invaliditetom sport je mnogo više od rekreacije ili razonode. On doprinosi njihovoj rehabilitaciji i očuvanju zdravlja, obezbeđuje socijalizaciju i kvalitetniji društveni život.

– Mi imamo određena sredstva koje investiramo u prilagođavanje sportskih objekata, kako bi vama bilo dostupno da dođete da trenirate, jer smo svesni da ne postoji lek za sve bolesti, ali fizičko vežbanje pomaže kod svih stanja koja nisu idealna. Dođite, vežbajte, javljajte se preko vaših Udruženja a mi ćemo reagovati. Vlada Republike Srbije vodi računa o svim svojim građanima, tako da ćemo prilagoditi što više objekata, rekao je Ministar omladine i sporta Zoran Gajić.

Kažu da je prijatelj jedna od najboljih stvari koja možete biti, ali je to i najveća stvar koju možete imati. Ideju karavana “Zajedno možemo” prepoznao je i obogatio partner ovog projekta – društvena odgovorna kompanija Euro Bravo.

–Mi kao društveno odgovorna kompanija Euro Bravo zapošljavamo dvocifren broj osoba sa invaliditetom i mogu sa zadovoljstvom da vam kažem da postižu vrhunske rezultate na svojim radnim mestima. Mnogi kažu da smo hrabri zbog takvih poteza, ali ja kažem da smo mnogo uspešniji od kada poslujemo na društveno dogovoran način.

Dea Đurđević je apelovala da bi trebalo da se uspostavi javni registar osoba sa invaliditetom i brojeve njihovih tablica kako bi mogli da se kreću i imaju jednak tretman u društvu. Takođe, teretana „Ahilej“ odlučila je da donira besplatnu karticu za treniranje svakoj osobi sa invaliditetom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena