Yunet
 

Društvo

Nastavak pošumljavanja Gradskog keja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. decembar 2023. • 10:30 •

Nastavak pošumljavanja Gradskog keja

JKP Zelenilo posadilo je oko 100 novih sadnica u delu gradskog keja prema Brodogradilištu. Izlivanje reke je zaustovilo ovaj posao na ovom mstu, pa su radovi nastavljeni u delu gde je gradska plaža. Na ovom mestu biće zasađeno novih 30 stabala, kaže Ženja Marinković iz JKP “Zelenilo”.

  • Sada smo na gradskoj plaži, ovde će biti posađeno preko 30 sadnica pre svega jasena I nešto hrasta lužnjaka. Zemlja je ovde bolja, ne kao u onom delu gde je bilo dosta kamenja I šuta I tu smo zemlju morali da nosimo na deponiju, zapravo da menjamo zemlju kako bi sadnice mogle da opstanu. Ovde je zemlja peskovita I dosta je čista zato se I nadam da će sadnja ići brže I da ćemo završiti u nekom skorijem roku ovaj posao, rekla je Ženja Marinković – JKP “Zelenilo”.

Po završetku poslova u donjem delu keja, Zelenilo će početi sa pošumljavanje I gornjeg dela, gde će se posaditi javori.

  • U gornjem delu gradskog keja planirana je sadnja oko 60 javora. Gore nema viška vode u zoni korena, nema plavljenja I zbog toga smo izabrali vrstu koja nema potrebe da podnosi takeve uslove sredine, Ženja Marinković – JKP “Zelenilo”.

Sadnice obezbeđenje zahvaljujući projektu su starosti između 8 I 12 godina. Prema rečima Ženje Marinković u pitanju su dugovečne biljke, koje će biti na ovom mestu nekoliko desetina godina.

  • Kada je jasen u pitanju možemo očekivati već u narednih 10- tak godina lepe razvijene krošnje. To će zavisiti I od vremenskih uslova jer drveće raste drugačije svake sezone u zavisnosti od vlage I sunčanih dana. Hrast raste nešto sporije, ali hrastovi lužnjaci su izuzetno dugovečni I to je pravilo kada se radi o svetu drveća da sve što brzo raste kraće traje poput vrba, topola I drugih biljaka, dok hrastovima treba više vremena ali mogu da dožive I nekoliko stotina godina ,rekla je Ženja Marinković – JKP “Zelenilo”

Pošumljavanje gradskog keja se realizuje okviru Projekta Ministarstva zaštite životne sredine – Pošumljavanje, zaštita i očuvanje biodiverziteta u Srbiji, a u Pančevu će biti posađeno 300 novih sadnica. Ministarstvo za ovo namenu opredelilo 8 miliona dinara, dok je grad Pančevo sufinanira projekat sa 12 miliona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena