Yunet
 

Zdravlje

Od raka grlića materice godišnje oboli 1.100 žena, prevencija važna

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 22. januar 2024. • 14:46 •

Od raka grlića materice godišnje oboli 1.100 žena, prevencija važna

Prema podacima registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji se svake godine u proseku registruje 1.100 novoobolelih žena od raka grlića materice, a život izgubi 447 žena, rečeno je danas na konferenciji gde je poručeno da su redovni pregledi ključ kako bi se bolest na vreme otkrila i uspešno izlečila.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine od danas do 28. januara, a direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović ukazala je da u Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice, a da svakoga dana jedna žena izgubi život i naglasila da su primarna i sekundarna prevencija važne u borbi protiv te bolesti.

„Zadatak svih nas je da pored primarne prevencije koja podrazumeva HPV vakcinaciju promovišemo i približimo značaj ove vakcinacije roditeljima. Da znamo da se kao preporučena vakcinacija za vreme sistematskih pregleda kada se prima vakcinacija protiv difterije i tetanusa u završnom razredu osnovnih škola može primiti upravo i HPV vakcina“, rekla je Jovanović.
Jovanović je istakla da je vakcinacijom protiv HPV virusa od juna 2022. godine do danas vakcinisano 31.309 dece, od čega 77 odsto devojčica, ali da treba raditi na promovisanju vakcinacije i kod dečaka, jer je bezbedna i sprečava prenos te infekcije i kod jednog i kod drugog pola.
Ona je istakla da je obaveza i Kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja da se organizacija pružanja zdravstvene zaštite u oblasti skrininga modifikuje i da se što više približi ženama koje treba da obave svoj preventivni pregled.
„Pravo na preventivni pregled ima svaka žena jednom godišnje, moja osnovna poruka je da ga iskoristite, idite u domove zdravlja i obavite pregled. Intenziviraćemo pozive za organizovani skrinig raka grlića materice. Radićemo na uključivanju što većeg broja opština na teritoriji Srbije i obezbediti način da se dođe na preventivni pregled bez čekanja“, rekla je Jovanović.
Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Vesna Vuković Kojović podsetila je da je od juna 2022. godine po prvi put obezbeđena vakcina za devojčice i dečake od 9 do 19 godina, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
„Brojevi koje imamo ukazuju na porast povećanja broja vakcinisane dece postoji. Utrošene su oko 64.000 doze ove vakcine, a RFZO je do ovog trenutka već obezbedio oko 97.000 doza, što znači da uvek ima ta tzv. zlatna rezerva koja je potrebna kada govorimo o imunizaciji i za to je izdvojeno oko 10,7 miliona evra“, rekla je Vuković Kojović.
Dodala je da je cilj RFZO da se što više omasovi postupak imunizacije dece.
Iz Sektora za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Slavica Jeftić rekla je da će sve aktivnosti u cilju prevencije raka grlića materice, a koje je resorno ministarstvo do sada preduzimalo, biti nastavljene i dodala da podržavaju program skrininga i program prevencije.
„Svi zajedno treba da radimo pre svega na javno-zdravstvenom prosvećivanju naših žena, a nakon toga i da organizaciono podržimo sve započete aktivnosti“, rekla je ona.

 

Foto: Tanjug Jadranka Ilić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena