Yunet
 

Zdravlje

Edukacija adolescentkinja za samopregled dojki

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 11. decembar 2023. • 13:53 •

Edukacija adolescentkinja za samopregled dojki

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti kod žena širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je u 2020. godini registrovano oko 2,3 miliona žena obolelih od ove bolesti, a oko 685.000 žena je iste godine umrlo od posledica ove bolesti.

Prema zvaničnim podacima za Repubiku Srbiju, godišnje se otkrije oko 4.600 novih slučajeva karcinoma dojke, dok oko 1.700 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Dostupna stručna literatura pokazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka. Kod žena u Republici Srbiji, karcinom dojke se najčešće otkriva u odmakloj fazi. U trenutku postavljanja dijagnoze, kod više od polovine žena je došlo do širenja bolesti iz dojke u regionalne limfne žljezde, na kožu ili već postoje udaljene metastaze, što značajno smanjuje šanse za izlečenje.

Samopregled dojki je jednostavna, bezbolna i veoma efektivna procedura kojom je moguće otkriti promene na tkivu dojke i pravovremeno se obratiti zdravstvenoj službi. Edukacijom adolescentkinja očekujemo da će one stečena znanja naučene veštine samopregleda preneti i na odrasle ženske članove njihovih porodica, čime ovaj program dobija na još većem značaju.

U projektu učestvovuju učenice uzrasta 16-19 godina iz pet srednjih škola sa teritorije Grada Novog Sada (Medicinska škola “7 april”, Saobraćajna škola “Pinki”, Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Računarska gimnazija “Smart”, Srednja medicinska škola “Hipokrat”) Učenicama se pružaju informacije o raku dojki i osnovnim karakteristikama ovog oboljenja (epidemiologija, etiologija, patogeneza, klinička slika, dijagnostika i lečenje), značaju redovnog samopregleda dojki i tehnikama pravilnog samopregleda dojki. Takođe je podeljen zdravstveno promotivni materijal.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena