Yunet
 

Zdravlje

Projekat „Znanjem protiv straha od HIV-a 2023”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. decembar 2023. • 09:11 •

Projekat „Znanjem protiv straha od HIV-a 2023”

Dom zdravlja “Novi Sad” sprovodi projekat “Znanjem protiv straha od HIV-a 2023” koji predstavlja nastavak aktivnosti koje se uspešno sprovode prethodnih godina, a zahvaljujući podršci Gradske uprave za zdravstvo u okviru kojeg tim Savetovališta za mlade sprovodi aktivnosti na edukaciji mladih u vezi sa infekcijom HIV virusom.

U okviru ovog projekta kreirana su predavanja prilagođena učenicima osmih razreda u pet osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada gde su obuhvaćene najvažnije informacije o HIV infekciji i osnovnim karakteristikama ovog oboljenja (epidemiologija, etiologija, patogeneza, klinička slika, dijagnostika i lečenje) načinima transmisije HIV virusa, značaju prevencije i ranog otkrivanja putem testiranja.

Prvi slučajevi HIV infekcije zabeleženi su 1981. godine, a 1. decembar određen je 1988. godine kao datum kada se širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Glavni cilj je da se putem niza manifestacija podigne svest javnosti o ovoj infekciji, podigne nivo znanja o HIV/AIDS-u, poveća svest o važnosti prevencije i testiranja i utiče na smanjenje stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa ovom infekcijom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena