hitno-potrebni-davaoci-b-negativne-i-0-krvne-grupe
Yunet
 

Zdravlje

Hitno potrebni davaoci B negativne i 0 krvne grupe

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. januar 2023. • 10:29 •

Hitno potrebni davaoci B negativne i 0 krvne grupe

Rezerve krvi i dalje su smanjene, a hitno su potrebni davaoci B negativne i 0 krvne grupe, jer najmanji broj stanovništva ima negativne krvne grupe, samo njih 15 odsto, rekla je danas Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Srbije kazala da je svaki praznični period kritičan za rad Instituta za transfuziju.
"Mi smo radili 2. i 3. januara, ali za ta dva dana prikupljeno je oko 60 jedinica krvi što nije dovoljno za nesmetan rad zdravstvenih ustanova, ali već tokom jučerašnjeg radnog dana prikupljeno je više d 300 jedinica krvi", rekla je Knežević i podsetila građane da mogu dati krvi i tokom predstojećeg praznika.
Dodala je da bi 350 jedinica krvi bilo idealno kada bi ih prikupili tokom pet radnih dana, što se u prethodnoj godini nije često događalo sem kada su rađene akcije.
Podsetila je da je u sredu počela tradicionalna Zimska kampanja Instituta, tokom koje će do 5. marta biti organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi u više od 40 gradova i opština.
"Ideja je da tokom zimskog perioda pozovemo ljude da daju krv. Cilj je da se opštine takmiče u prikupljanju krvi, a opština koja ima najbolje rezultate dobiće plaketu solidarnosti", istakla je Knežević i naglasila da su danas ekipe Instituta u Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Loznici.
Tokom 2022. dobrovoljni davaoci su obezbedili više od 71.000 jedinica krvi i 2.700 jedinica trombocita.
Knežević je napomenula da je prošle godine prikupljeno 6.000 jedinica krvi više nego 2021. godine.
"Ipak, zbog velikih potreba, uvek nedostaje još malo da dođemo do četiri posto koliko je potrebno, sad je procenat oko tri odsto", istakla je Knežević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad