Yunet
 

Privreda

Ivanišević: Za aktivne mere zapošljavanja u Vojvodini izdvojeno 50,5 miliona dinara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. februar 2023. • 14:20 •

Ivanišević: Za aktivne mere zapošljavanja u Vojvodini izdvojeno 50,5 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje AP Vojvodine Snežana Sedlar potpisali su danas dva sporazuma u okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, sa ciljem zajedničkog institucionalnog delovanja i smanjenja stope nezaposlenosti u AP Vojvodini, sprovođenjem Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja u 2023. godini, koji je usvojen 19. januara.


Potpisan je sporazum o saradnji u realizaciji stručne prakse Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i sporazum o saradnji u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja.
Ivanišević je istakao da Pokrajinska vlada zahvaljujući primeni svojih mera može da se pohvali istorijski niskom stopom nezaposlenosti na teritoriji Vojvodine.
„Govorimo o smanjenju stope nezaposlenosti od 10,4 odsto u prethodnih godinu dana, a ukupna nezaposlenost jeste 7,4 odsto, što je rezultat zajedničkog rada Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, lokalnih akcionih timova za zapošljavanje, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje. Sredstva smo u odnosu na proteklu godinu uvećali za oko 10 odsto za aktivne mere zapošljavanja, te sada iznose 50,5 miliona dinara. Težište je na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, jer nam je ovako niska stopa nezaposlenosti stvorila vrlo specifične potrebe na tržištu rada, uglavnom u sektoru usluga u najširem smislu“, rekao je sekretar Ivanišević, naglasivši da je cilj Sekretarijata u tekućoj godini da u prvom polugodištu izdvoji 19 miliona dinara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u IT-u, u saradnji sa NSZ i sa kompanijama koje posluju u tom sektoru.
„Specifično polje na kom ćemo insistirati jeste obuka u pogledu programskog jezika Python, za kojim vlada veliko interesovanje i nedostaje stručni kadar“, dodao je Ivanišević.
Sekretar je istakao da će Pokrajinski sekretarijat usmeriti sredstva Nacionalnoj službi u ukupnom iznosu od 8 miliona dinara za realizaciju stručne prakse studenata koji su u prethodnoj kalendarskoj godini diplomirali sa prosekom od 9,50 do 10 na fakultetu sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine. U pogledu ostalih aktivnih mera zapošljavanja Sekretarijata, za samozapošljavanje je izdvojeno 16 miliona dinara, za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju 19 miliona, dok je za javne radove opredeljeno 7,5 miliona dinara.
Cilj sporazuma jeste još intenzivniji rad na smanjenju stope nezaposlenosti, kao i realizacija obuka u IT sektoru.
Snežana Sedlar, koja ujedno zastupa Nacionalnu službu za zapošljavanje, istakla je da je saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam na zavidnom nivou.
„U pogledu aktuelnih statističkih podataka, ako se uzme u obzir čitava Republika Srbija, stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto. Što se tiče najmanje stope nezaposlenosti, i tu prednjači AP Vojvodina sa pomenutih 7,4 odsto, a prati je beogradski region sa 7,5 odsto, a potom region Šumadije i zapadne Srbije, dok je na samom kraju, sa 11,9 odsto, region južne i istočne Srbije. Kada govorimo o Vojvodini, u istom periodu zaposleno je oko 55.000 osoba, dok je zabeležen i drastičan porast u broju zaposlenih žena“, navela je Sedlarova, dodavši da je program „Moja prva plata“ naišao na veliki odjek u javnosti.
U tekućoj godini je budžet Nacionalne službe za aktivne mere zapošljavanja 6,8 milijardi dinara, uz učešće AP Vojvodine u merama sufinansiranja. Očekuje se zapošljavanje do 30.000 lica na osnovu predviđenih mera namenjenih privrednim subjektima i nezaposlenima koji su na evidenciji NSZ duže od godinu dana.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena