Yunet
 

Politika

Reagovanje povodom neistina u vezi sa uvidom u birački spisak

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 17. mart 2024. • 17:45 •

Reagovanje povodom neistina u vezi sa uvidom u birački spisak

Povodom optužbi POKS-a u medijima da je toj partiji zabranjen uvid u birački spisak obaveštavamo javnost da se radi o neistini i tendeciozno formulisanom istupanju u javnosti.

Vođenje jedinstvenog biračkog spiska je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Lokalne samouprave, pa i Grad Novi Sad, poslove ažuriranja biračkog spiska obavljaju kao poveren posao od strane Ministarstva, a ne kao izvorni posao lokalne samouprave. Zaposleni u Gradu Novom Sadu preko pristupne šifre koju dobiju od Ministartva, mogu da pristupe biračkom spisku i ažuriraju podatke, mogu da izvrše proveru podataka, mogu da izdaju potvrdu da je neko upisan u birački spisak ili da nije upisan, ali nemaju pravo, s obzirom na to da je u pitanju povereni, a ne izvorni posao Grada, da omoguće uvid i pretragu biračkog spiska.

Zainteresovana lica, političke partije i drugi, mogu se obratiti sa zahtevom za proveru, da li je neko određeno lice upisano u birački spisak i taj podatak mogu dobiti od lokalne samouprave, a isto to mogu i sami proveriti putem interneta preko sajta Ministarstva.

Za uvid u celokulan birački spisak, političke partije i druge zainteresovane organizacije moraju se obratiti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Uprava za opšte poslove Grada Novog Sada

Novi Sad, 17. mart 2024. godine

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena