Yunet
 

Politika

Vučević: Pokušaj ukidanja dinara na KiM atak na ekonomsku bezbednost Srba

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. februar 2024. • 09:18 •

Vučević: Pokušaj ukidanja dinara na KiM atak na ekonomsku bezbednost Srba

Miloš Vučević izjavio je danas da je pokušaj ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji (KIM) atak na ekonomsku bezbednost i na mogućnost da Srbi prežive, odnosno da žive na KiM i da primaju svoje plate i penzije. „Ovo je sve jedna serija,ili jedna politika,ili ista agenda koju Kurtijeva administracija uvek sprovodi, sa jasnom porukom da Srbi nemaju šta da traže na KiM“, rekao je on za RTS. Na pitanje kakva će biti reakcija Beograda, Vučević je kazao da su diplomatske akcije Beograda počele od trenutka kada je saopštena namera o ukidanju dinara, a nekoliko dana kasnije usledio je i sastanak predsednika Republike sa ambasadorima, predstavnicima Kvinte i telefonski razgovori, a ti razgovori se nastavljaju. „Ne preostaje nam ništa drugo nego da se politički i diplomatski borimo za opstanak Srba na KiM, za očuvanje našeg naroda, uz održavanje mira i stabilnosti u državi i u regionu“, poručio je Vučević. On je naglasio da je neophodno pokazati mudrost i napomenuo da Albanci prave istorijsku grešku sa iživljavanjem nad srpskim narodom.

„Njihov cilj je da nema Srba ili da budu minorna grupa da morate da uzmete lupu da ih nađete. Sada nema ambulante jer sad je ta ambulanta valjda teroristička ćelija, ili je dinar najveći problem, kao da ne postoje drugi problemi“, rekao je Vučević. Ministar odbrane rekao je i da vraćanje vojnog roka nije u vezi sa dešavanjima na KiM i da to nije znak da se Srbija sprema za rat. „Srbija se razvija u miru i u miru jača svoje bezbednosne i odbrambene snage, čuvajući sve ono što treba da čuva od svoje državnosti i da razume koje su okolnosti danas, ali i da dobro razume koje će okolnosti biti sutra odnosno u narednom periodu“, rekao je Vučević. On je naglasio da se u Srbiji događa erozija odbrambenog sistema i da naša zemlja godišnje izgubi 60.000 onih koji izlaze zbog godina života i starosti iz rezervnog sastava vojske, a da dobije samo 1.500 novih pripadnika. „Pitanje je koja država to može da izdrži,ko to može da opstane, da očuva ili kako da se očuva taj sistem odbrane“, naglasio je on i podsetio da vojska priskače i kada se dešavaju neke prirodne elementarne nepogode.

Vučević je naglasio da mi svi treba da budemo ponosni na Vojsku Srbije i na državu, za sve što je uradila prethodnih 10 do12 godina na polju jačanja odbrambenih snaga. „To više nije ista vojska kakva je bila pre deset godina. Snažnija je daleko opremljenija, veće plate, bolji standardi, a započet je proces posle dugo godina i rešavanja stambenih pitanja, odnosno stambene problematike za pripadnike Vojske Srbije“, rekao je on. On je kazao i da se još nije razgovaralo o personalnim rešenjima za novu Vladu Srbije i da treba sačekati izbor rukovodstva Skupštine Srbije. „Kada to budemo konstituisali, onda ćemo moći da uđemo u razgovore i dijalog, odnosno političke razgovore oko konstituisanja, odnosno izbora nove Vlade Srbije. To nije pitanje pet, 10 ili 15 dana, gore, dole, zato što ta vlada treba da, zajedno s predsednikom, odgovara građanima Srbije za naredne četiri godine“, naglasio je predsednik SNS-a.  Odgovarajući na pitanje koje stranke bi mogle biti zastupljene u novoj vladi Vučević je dodao da da će se prvo razgovarati sa Savezom vojvođanskih Mađara, zatim predstavnicima bošnjačkih stranaka i starim partnerom Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i njenom koalicijom partija. „Ne isključujem da neće biti razgovora sa nekim drugim listama, ali za ovo mogu da tvrdim“, rekao je on.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena