Yunet
 

Politika

Vučić: Plate od 1. januara veće 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, minimalac preko 47.000

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. decembar 2023. • 11:53 •

Vučić: Plate od 1. januara veće 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, minimalac preko 47.000

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je posebno ponosan na činjenicu što su od rebalansa budžeta prihodi veći za 300 miliona.

On je na konferenciji za medije rekao da je stopa deficita 2,3 do 2,4 odsto i da su to izuzetno važni i dobri rezultati.
„Stopa javnog duga ne prelazi 52 odsto što nam ostavlja širok i važan prostor da napredujemo“, rekao je Vučić.

Vučić čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je danas katolički Božić svima u Srbiji koji slave taj praznik po Gregorijanskom kalendaru.

„Želim da svim vernicima Rimokatoličke vere, svima onima koji Božić obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru, čestitam praznik, da im poželim mir, dobro zdravlje, veselje u kući i dobru godinu pred nama“, poručio je Vučić.

Plate od 1. januara veće 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, minimalac preko 47.000

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da srpske finansije dobro stoje i da će od 1. januara plate u javnom sektoru biti uvećane 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, kao i da će minimalac biti veći od 47.000 dinara.

„Pre svega, ono što je za ljude najvažnije, od 1. januara 10 odsto se uvećavaju plate u javnom sektoru, minimalna zarada ide iznad 47.000 dinara, što znači da niko u Srbiji ne sme da primi i ne može da primi manje od 47.000 dinara svoju platu, što je u odnosu na 15.000 koliko je bilo pre 11 godina zaista značajan napredak, računajući, razume se, i inflaciju i troškove života“, rekao je Vučić u obraćanju naciji.

Kazao je da za penzionere ide uvećanje od 1. januara 14,8 odsto i da će sve to biti realizovano zato što nemamo nikakve probleme sa javnim finansijama.

Rekordan nivo deviznih i zlatnih rezervi Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su rezerve zlata Srbije na rekordnom nivou od 40 tona, a devizne rezerve takođe na rekodnih 24,5 milijardi evra.

Na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije, Vučić je rekao da je Srbija ove godine kupila 3,5 milijardi evra više nego što ih je prodala.

On je takođe rekao da imamo rezerve dizela za 85 dana, a benzina za 115 dana.

Požurićemo sa tim i da izgradimo naftovod prema Mađarskoj. Što pre, da bismo imali još jedan izvor nafte, jer mi danas imamo samo jednu mogućnost za uvoz nafte, a to je preko Krka, preko Janafa, preko Hrvatske, drugu mogućnost nemamo. Bilo kome da padne napamet sutra da nam to zatvori, mi imamo nafte onoliko koliko imamo u našim rezervama, rekao je Vučić.

U naredne 3 godine plan je da se uloži 2 milijarde evra za lokalne puteve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je plan države da se u naredne tri godine potroši dve milijarde evra samo za lokalne puteve.

„Autoputeve koristimo svi mi, ali moramo i lokalne puteve da popravimo, da ljudi mogu do svojih kuća da dolaze“, istakao je Vučić.

On je dodao da se uveliko radi na brojnim lokacijama železnice, kao i da se ubrzano radi na izgradnji pruge Beograd-Niš, jer „vozovi se vraćaju u modu“, dodao je.

„Imamo tender za 300 autopunjača, bićemo lideri u regionu u ovoj oblasti. Očekujemo veliki porast u broju ovih automobila na ulicama, posebno kada bude počela kragujevačka ‘panda’ da se proizvodi“, istakao je Vučić.

Kada je reč o Ekspu 2027, on je rekao da će to od Srbije zahtevati dodatne investicije.

„Moraćemo da uložimo mnogo novca, da podižemo novi grad. Izgradiće se 1.500 stanova, za oko 3.000 učesnika Ekspa, ali i kompletan novi Sajam, a pritom će se sačuvati stari. Takođe ćemo podići nacionalni stadion, ali i novi, veliki stadion za plivanje, vodeni stadion, koji će uz budimpeštanski, biti najmoderniji u Evropi. Podići ćemo pristan na Savi, vodom ćete moći da dođete do Ekspa“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da to, takođe, podrazumeva i izgradnju brze železničke pruge kojom će, takođe, moći da se dođe do Ekspa.

„Verujemo da će to pomoći daljem dolasku turista, ali i ostalih kategorija. Očekuje se i da će biti povećan broj hotela“, napomenuo je on.

Sledeće godine akcenat na obrazovanju i zdravstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sledeće godine posebna pažnja biti usmerena na dve oblasti – obrazovanje, koje obuhvata nauku i školstvo, i zdravstvo.

„Uložićemo mnogo više novca i verovatno ćemo mnogo toga da menjamo, to se neće odnositi na povećanje prihoda, mada će biti i toga i to značajnije u odnosu na druge sektore. Radićemo na ulaganje u dualno obrazovanje koje se pokazalo kao prednost“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao i da će gledati da se u Srbiju dovedu najeminentniji evropski univerziteti, kako bi se sprečilo da mladi odlaze na univerzitete za koje misle da su bolji nego u Srbiji.

„Deo tih univerziteta ćemo u naredne dve godine dovesti u Beograd, time ćemo dodatno pojačati naše univerzitete koji će tako onda da napreduju i rastu. Sredstva za to obezbedićemo već u prvih 6,7 meseci kroz rebalans“, rekao je Vučić.

Istakao je da će se ulagati u ljude u zdravstvu i da će svi dobiti posao.

„Moramo da pokažemo brigu za ljude, ne da ulažemo samo u zidove, već da se unutar popune i da se tu nalaze mamografi i oprema“, rekao je predsednik.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena