Yunet
 

Politika

Vučić: Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. mart 2023. • 11:59 •

Vučić: Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.

"I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu obavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija", istakao je Vučić u obraćanju javnosti. On je rekao da je Srbija međunarodno pravno priznata država i da zato ne želi ni međunarodno pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo. Vučić je rekao da jučerašnji razgovori u Ohridu, kao ni svi drugi, nikada nisu laki jer strane imaju najčešće suprotstavljene interese. On je pročitao aneks sporazuma navodeći da on čini sastavni deo sporazuma i po njemu se Kosovo i Srbija obavezuju da primene sve obaveze na svrsishodan način. Strane su primile k znanju i da će sporazum i aneks postati sastavni delovi procesa pristupanja EU i da će posrednik EU početi promene člana 35 za Srbiju. "Mi više ne zavisimo od prištinske dobre volje, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo", istakao je Vučić, dodajući da se kosovska strana obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO.

Juče smo 12 puta menjali tekst implementacionog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Šolc-Makronov plan nije pregovaran, već da se juče pregovarao implementacioni plan, da ga je Beograd preksinoć dobio, da se od tada promenilo skoro sve od onoga što smo dobili i da je 12 puta juče menjan tekst. Vučić je u obraćanju javnosti zahvalio svima koji su bili sa njim i pomagali. Predsednik je dodao da mu je lakše kada razgovori traju 12 ili 13 sati, i da mu je koncentracija odlična, bolja nego kod drugih. "Važno je da se sada krene, srpski upravljački tim, kako je to predviđeno, moraće na najvišem nivou dijaloga da iznese svoj predlog, kako će to ići, videćemo", rekao je predsednik Srbije. Dodao je da je Srbija spremna da radi na implementaciji i da ima sporazuma koji nisu laki za nas, da postoje stvari koje niti možemo, niti je realno. Vučić je rekao da sada znamo da će od onoga što mi budemo radili i po ovom pitanju zavisiti i naš evropski put. Istakao je da smatra da je važno da budemo na evropskom putu. "Ko god hoće, neka sutra kaže da nije zainteresovan za evropski put, ali ja jesam. Ne zato što imam idolatrijski pristup i mislim da je sve divno tamo, već zato što sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i građanima", istakao je Vučić. Dodao je da dobro razume šta je to što je potrebno da uradimo i u ekonomskom i političkom smislu čuvajući nacionalne državne interese. "Mi zarađujemo, ali i stvaramo atmosferu i imidž zemlje u kojoj možete da donosite investicije i niste izolovani", rekao je Vučić.

Svi žele da reše problem nestalih

Predsednik je rekao da dolazimo do jednog člana - svi žele da se reši problem nestalih osoba, svaka majka želi da zna gde joj je dete zakopano ili da li je živo.
"Priština je do sada to koristila kao pritisak za ratnu odštetu, koju bi tobože Srbija trebalo da prati", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima iza svega stoji neki trik.
"Želimo da sarađujemo sa Albancima, ne treba da pravimo zidove. Do sada je konsolidova lista nestalih lica", kaže Vučić.
Pojasnio je zašto je Zajednica srpskih opština važna za srpski narod. Kaže da svi ljudi koji žive južno od Ibra, svi žive kao u getu.
"Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi žele da se dokopaju Severne Mitrovice", kaže Vučić.

O konsultacijama sa poslaničkim grupama: Uputiću poziv svima
Narednih dana ću pozvati na konsultacije ko hoće da dođe, uputiću poziv svima, najavio je Vučić.
"Biće i onih koji će želeti da čuju detalje o kojima ne mogu da govorim javno", rekao je predsednik.
Najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda na KiM, i da će posetiti i Kosovo i Metohiju.





 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena