Yunet
 

Kultura

Zrenjanin — Nacionalna prestonica kulture 2025. godine

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. februar 2024. • 12:17 •

Zrenjanin — Nacionalna prestonica kulture 2025. godine

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog Odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

Na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti. U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“ sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Komisija je ocenila da Program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata. Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena