Yunet
 

Društvo

Apel Novosađanima za racionalnu potrošnju pijaće vode

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. jun 2024. • 11:45 •

Apel Novosađanima za racionalnu potrošnju pijaće vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ svake godine pre početka letnje sezone podseća Novosađane da pijaću vodu koriste racionalno i namenski. Tokom letnjeg perioda, kada su temperature visoke, veća je i potreba za pijaćom vodom. Dnevno grad i prigradska naselja koja su na našem sistemu vodosnabdevanja troše u proseku između 100 i 110 miliona litara. Kada su temperature visoke, ta potrošnja se uveća i za više od 30%.

Vodeni resursi nisu neiscrpni i ne želimo da zamislimo scenario koji bi se desio ukoliko bi Novi Sad ostao bez ovog dragocenog izvora života. U godinama pred nama, moramo da radimo na svesti pojedinaca i ubedimo ih da je važno da štedimo pijaću vodu i da je koristimo isključivo za njenu osnovnu namenu – piće, kuvanje i higijenu. Neracionalna potrošnja je evidentna, pogotovo u večernjim satima kada je većina korisnika kod kuće.

Podsećamo još jednom da pijaću vodu ne treba koristiti za zalivanje betonskih i travnatih površina, za navodnjavanje i punjenje bazena, jer takvi nesavesni postupci mogu ozbiljno da ugroze vodovodni sistem.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ planski ulaže kako u postojeće sisteme i bunare, tako i u izgradnju i održavanje novih.

Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi stanovnici imali dovoljno vode za piće. Stoga, apelujemo na korisnike da racionalnije troše vodu iz gradskog „Vodovoda“, da svakodnevno učine nešto u svom domaćinstvu kako bi uštedeli vodu jer se na taj način obezbeđuje uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Odgovornijim ponašanjem i uštedom ćemo dokazati da Novosađani vode računa kako o ličnom tako i o interesu zajednice i svojih sugrađana. Voda je izvor života i svima mora biti jednako dostupna.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena