Yunet
 

Društvo

Projekat “Ne za klađenje je da za zdravlje”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. decembar 2023. • 11:05 •

Projekat “Ne za klađenje je da za zdravlje”

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Ne za klađenje je da za zdravlje”.

U okviru projekta, psiholozi Savetovališta za mlade obišli su: Saobraćajnu školu ‚‚Pinki”, “E Gimnaziju”, Srednju baletsku školu, Tehnička školu ”Mileva Marić Ajnštajn” i Elektrotehničku škola “Mihajlo Pupin”.

Nove društveno-ekonomske okolnosti, i intenzivan razvoj nauke i tehnologije, rezultirali su pojavu novih oblika zavisnosti nazvane: nehemijskim oblicima zavisnosti. U ovu grupu spada i zavisnost od kockanja. Uprkos činjenici da je kockanje aktivnost koja datira iz daleke prošlosti, savremena medicinska nauka ga svrstava u grupu poremećaja navika i impulsa, a zbog negativnih posledica po pojedinca i njegovu okolinu, kockanje je postalo i značajan javnozdravstveni problem.

Kockanje se može definisati kao aktivnost pri kojoj ulažemo nešto vredno u događaj koji može da rezultira većim i povoljnijim ishodom. Stoga su osnovne karakteristike kockanja postojanje rizika i slučajnost u ishodu. Kockanje može biti socijalno i patološko, a ovo drugo ima dalekosežne posledice i po pojedinca, i po zajednicu. Takođe, preko 95% osoba koje imaju problem sa kockanjem imaju jedan ili više pridruženih mentalnih poremećaja, a čak 2/3 njih imaju tri ili više mentalna poremećaja (anksioznost, depresija i slično).

Mladi se najčešće kockaju iz zabave, zbog brze zarade, zbog uticaja vršnjaka ili po ugledu na starije članove svoje porodice. Međutim, istraživanja su pokazala da mozak adolescenta burnije reaguje na dobitak nego što je to slučaj kod odrasle osobe, dok je ova uzrastna grupa istovremeno manje osetljiva na gubitak. Iz tog razloga stope problematičnog kockanja su 2-4 puta veće kod adolescenata, u odnosu na odrasle. Iz ovih razloga neophodno je kontinuirano sprovoditi mere prevencije patološkog kockanja.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena