Yunet
 

Društvo

Transformacija Novog Sada: Od stagnacije do prosperiteta

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. decembar 2023. • 16:28 •

Transformacija Novog Sada: Od stagnacije do prosperiteta

Dobrim planiranjem i investiranjem, oslanjajući se na najvažniji resurs grada, na njegove građane, omogućena je revitalizacija Novog Sada

U istoriji Novog Sada, ako pogledamo poslednjih sedamdeset godina, videćemo jasno definisane periode uspona, ali i padova. Srpska Atina je prošla kroz decenije velikog ekonomskog i demografskog uspona u pedesetim i šezdesetim godina prošlog veka, nakon čega je usledio početak stagnacije polovinom sedamdesetih godina, opadanje u osamdesetim i vrtoglavi pad koji je obeležio poslednju deceniju 20. veka i prvu deceniju 21. veka, kaže za Kurir Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva u Novom Sadu.

– Ako uporedimo osnovne ekonomske parametre, videćemo da je Novi Sad nakon 2012. godine započeo period sveopšteg privrednog i demografskog uspona. Kada je Miloš Vučević sa svojim timom preuzeo vođenje Novog Sada, suočio se s praznom gradskom kasom i morem problema u javnim preduzećima. Odgovornim pristupom u vođenju javnih finansija omogućene su osnovne pretpostavke i poslovna klima za oporavak ekonomije. Za potvrdu ovog zaključka uzećemo u obzir dva važna ekonomska pokazatelja u životu jednog grada, a to su budžet i podaci zaposlenosti. Ostvarenje budžeta Grada Novog Sada u 2022. godinu iznosilo je 40.501.429.899 dinara i bilo je veće je u odnosu na 2012. godinu za neverovatnih 19.216.241.255 dinara, odnosno za 90,3%. Iza ovih podataka jasno se vidi činjenica da budžet Grada Novog Sada bio dupliran – navodi Đurđev.

On ističe da je Vučevića, kada je došao na poziciju gradonačelnika grada Novog Sada, dočekala ogromna nezaposlenost.

– Konkretno, 31. 12. 2013. godine bilo je 29.872 nezaposlenih lica. Međutim, 2018. godine broj nezaposlenih u Novom Sadu iznosio je 14.608 lica, a 2022. godine, kada je Vučević napustio Novi Sad, iznosio je 11.456 lica, što je u odnosu na 2000. godinu iznosilo smanjenje od 60.53%! Valja napomenuti da je Novi Sad u periodu 2013-2022. godine ostvario i ogroman demografski razvoj i da su sve te reke ljudi koje su se slile u Srpsku Atinu pronašle način da privređuju i doprinesu razvoju grada. Građenje politike koja počiva na dobrobiti svih građana i države, dobro planiranje i investiranje, oslanjajući se na najvažniji resurs grada, a to su njegovi građani, omogućilo je administraciji Miloša Vučevića da preporodi Novi Sad posle razarajuće privatizacije koja je faktički uništila staru novosadsku industriju – ističe Đurđev.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena