Yunet
 

Društvo

Edukacija o bezbednsti u saobraćaju za srednjoškolce

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. decembar 2023. • 16:10 •

Edukacija o bezbednsti u saobraćaju za srednjoškolce

Program edukacije mladih budućih vozača o bezbednom učešću u saobraćaju za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola počeo je danas, u Gimnaziji „Laza Kostić“. Prvoj od 16 edukacija prisustvovali su zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pozdravljajući prisutne zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac istakao je da mladi u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju u svojstvu vozača i da je, shodno tome, iz budžeta Grada izdvojeno tri miliona dinara za edukaciju učenika, kako bi se budući vozači spremno uključili u saobraćaj.

– Prema statističkim podacima, saobraćajne nezgode se izdvajaju kao vodeći uzrok smrtnosti među populacijom mladih od 15 do 29 godina. Na današnjoj edukaciji učenici imaju priliku da čuju koji su se to razlozi izdvojili kao najčešći faktori rizika i šta je sve važno da znaju kako ne bi ugrozili sebe, a ni druge. Važno je da delujemo preventivno i već sad razgovaramo o tome, ali i da aktivno radimo na unapređenju putne infrastrukture i nastavimo da stvaramo uslove za bezbedno kretanje u saobraćaju- izjavio je Igor Crnobarac.

Nakon edukativnog dela programa, žrtva saobraćajne nesreće posle koje je ostala trajni invalid, Kristina Đorđević podelila je sa učenicima svoje iskustvo. Ista edukacija biće održana u svim novosadskim srednjim školama, sa ciljem da mladi, kao najrizičnija starosna kategorija, a ujedno i nosioci budućeg transportnog sistema, steknu odgovarajuća znanja i povoljne stavove, koji predstavljaju važne determinante bezbednog ponašanja u saobraćaju.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena