Vojvodjanski
 

Zdravlje

Zrenjaninska svitanja: Masažom do telesnog i mentalnog zdravlja

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 27. decembar 2022. • 14:14 •

Zrenjaninska svitanja: Masažom do telesnog i mentalnog zdravlja

Masaža kao prirodna metoda sve češći je izbor modernog čoveka u održavanju zdravlja, snage i vitalnosti. Oslobađanje od bola, osećaj olakšanja i relaksiranosti samo su neki od razloga zbog kojih se ljudi vraćaju svom izabranom terapeutu, ali i mogućnost izbora, budući da ovaj vid alternative nudi različite opcije. Neke od njih, terapeut Zoran Protić iz Zrenjanina, čije je iskustvo u ovoj oblasti dugo bezmalo dve decenije, objedinio je u jedinstvenoj kombinaciji pod nazivom „Put zdravlja“:

Krenuo sam 1999. godine na obuku, to je prvo bila tajlandska masaža, pa je tu nameštanje kostiju (jumeihu kocuban), potom šijatsu, pa reiki i još neke poput ki masaže koju moram da napomenem. Sve su one savršene, ali nekako za moj ukus i za klijantelu koja je dolazila kod mene nešto je uvek nedostajalo. Tako sam ja određene segmente, uključujući i anticelulit i relaks masažu, uzeo i objedinio u nešto gde najviše ima tajlandske masaže za meridijane, jumeiho kocubana, šijatsua, kao i tog energetskog aspekta i to sam nazvao „Put zdravlja“.

Foto: pixabay

Pored pravila da treba da prođe minimum sat vremena od poslednjeg obroka, posebna priprema za masažu ne postoji, ali je poželjno odvojiti vreme za odmor nakon završetka ukoliko je u pitanju terapeutski tretman. Dodatni saveti jesu dovoljna količina tečnosti, ali i bavljenje fizičkim aktivnostima barem 3 puta nedeljno, objašnjava Protić:

Ako neko nema mogućnosti da ode kod terapeuta, takozvani strečing ili joga su odlična stvar. Svi danas imamo internet i pametne telephone, potražite ono što vam odgovara. Naravno, nisu sve vežbe dobre za nas, moramo imati neke smernice i one neće namestiti pršljenove ukoliko su izmešteni, ali će osloboditi mišiće.

Jumeiho kucuban oslanja se na teoriju o ravnim kukovima, objašnjava Protić. Njihov stav jeste da svi problemi potiču od kukova, tu nastaje disbalans. Ukoliko nam je kičma kriva, a pogled mora da bude u horizontali, mi ćemo kriviti celo telo i tako dolazi do skolioze. Što smo duže u tom stanju, naravno, teže ga je ispraviti. Ortopedska pomagala kao što su ulošci donekle pomažu i doprinose balansu, ali ne i balansu celokupnog organizma. Rešenje je opustiti mišići, „izvući“ kuk, nogu vratiti u njeno ležište i sve će biti u redu.

Foto: pixabay

On dodaje da je od izuzetnog značaja napomenuti ukoliko je prethodno rađena određena intervencija ili klijent boluje ili je bolovao od neke bolesti. Kao naročito korisnu ističe i osteopatiju, medicinsko nameštanje kostiju, ali smatra da samo jednako tretiranje mišića i ligamenata uz to daje za rezultat kompletnu terapiju.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Zrenjaninska svitanja”, koji je sufinansiran iz budžeta Grada Zrenjanina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena