Vojvodjanski
 

Zdravlje

Zdrava Inđija: Briga o zdravlju zuba od izbijanja prvih jedinica

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 5. decembar 2022. • 10:37 •

Zdrava Inđija: Briga o zdravlju zuba od izbijanja prvih jedinica

Većina stručnjaka smatra da redovne posete stomatološkim ordinacijama podrazumevaju kontrole dva puta godišnje. Čak i ako dobro brinete o svojim zubima i desnima kod kuće, ipak je važno da redovno posećujete stomatologa koji je profesionalno obučen da proveri da li postoje problemi koje možda ne vidite sami. To je posebno važno kod dece za čije zdravlje zuba su odgovorni isključivo roditelji.

Istina je da mnogi stomatološki problemi poput karijesa, bolesti desni i oralnog karcinoma ne postaju vidljivi niti uzrokuju bol sve dok nisu u uznapredovaloj fazi, što čini lečenje i praćenje još opsežnijim.

Posebno je važno, kako ističu u inđijskom Domu zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović” da se o zubima počnemo brinuti na vreme, a to je od malih nogu. Dečja stomatološka služba inđijskog Doma zdravlja na raspolaganju je mališanima već od prvih meseci života,  te je neophodno da se upravo prvi stomatološki pregled obavi do napunjene prve godine deteta, što potvrđuje dr Tatjana Svitlica, dečji stomatolog.

Pravilno pranje zuba kod dece jedna je od ključnih navika koje bi trebalo usvojiti u detinjstvu. Briga o zdravlju i održavanju lične higijene deo je vaspitanja, a deca najčešće uče posmatrajući druge. Ako u ranom uzrastu imaju uzoran model, i sama će kasnije u životu na pravi način brinuti o sebi.

Nega usta i zuba kod dece bi trebalo da bude jedan od roditeljskih prioriteta. Estetski kriterijum jeste važan, ali je zdravstveni ipak bitniji. Stomatolozi smatraju da je sa pranjem zuba najbolje početi odmah po izbijanju prvih jedinica.

Pri usvajanju znanja o održavanju higijene usne duplje, od krucijalne je važnosti usvojiti tehniku pravilnog pranja zuba kod dece. Iako se mnogi roditelji opredeljuju za specijalne četkice i paste, najbitniji su pokreti kojima se uklanjaju naslage hrane i tečnosti sa zuba i desni.

Stomatolozi su mišljenja da dete ne može samostalno prati zube sve dok ne savlada pisana slova. To je, kod većine dece, period oko sedme godine. Do tada roditelji moraju preuzeti obavezu pranja dečjih zuba, ujutru i uveče. Detetu se može dozvoliti da nakon pranja drži četkicu i da se, kroz igru i zabavu, polako uči pravilnom pranju zuba.

Uspostavljanju dobre higijene usta i zuba svakako doprinose i redovne stomatološke kontrole. Njih bi trebalo sporovoditi od izbijanja prvih zuba, pa na svakih šest meseci ili češće. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije sve zdrave zube ima samo 36 odsto dvanaestogodišnjaka, 22 odsto dece od 15 godina, a samo 16,5 odsto stanovnika naše zemlje starijih od 25 godina ima sve svoje zube. Poražavajuće je da u Srbiji čak 13,4 odsto dece uzrasta od jedne do tri godine ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, kao i da u ovom uzrastu više od polovine dece čak svakodnevno konzumira slatkiše.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Zdrava Inđija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija