Vojvodjanski
 

Zdravlje

Maligne bolesti u porastu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 14. septembar 2021. • 13:48 •

Maligne bolesti u porastu FB Zavod za javno zdravlje Pančevo

Maligne bolesti su u stalnom porastu u celom svetu, pa i kod nas. Jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će tokom života oboleti od raka, a najučestalije lokalizacije su karcinom pluća, dojke i kolorektalni karcinom. U Srbiji godišnje od raka oboli 40 hiljada ljudi, dok 20 hiljada umre. Kako stručnjaci predviđaju, trend rasta će se nastaviti, pa će do 2040. broj obolelih biti veći za više 50 odsto.

U Subotici je nedavno osnovano  Udruženje „Jedna uz drugu“ čiji je prvenstveni cilj podrška ženama obolelim i lečenim od kancera. Predsednica Udruženja, Milica Pećerić, dobila je bitku sa rakom dojke.

 — Ako se rak rano otkrije, on je u 90 odsto slučajeva izlečiv i borba se završava uspešno.  Svima nama je falila iskustvena podrška, podrška žena koje su kroz to prošle, koje bi bile i rame za plakanje ali i pomoć u nekim konkretnim situacijama  — dodaje Milica. — Pomoć je potrebna i porodicama. Zato je naš cilj psihološka podrška, kako iskustvena tako i stručna. Da se pomogne u oporavku, ali i da se žene ne osećaju odbačeno.

— Karcinom je vrlo kompleksna bolest, uzrok karcinoma se uglavnom ne zna, ali su poznati faktori rizika. Smatra se da se na dve trećine faktora rizika  može uticati, na taj način da ih možemo menjati i da ih možemo i eliminisati, što znači da uticajem na faktore rizika možemo da izbegnemo četrdeset posto obolevanja od malignih bolesti — poručuje načelnica Onkologije u subotičkoj Opštoj bolnici, dr Dragica Štrbac Čizmarević.

U faktore rizika ubrajaju se pušenje, povećana konzumacija alkohola, neadekvatna ishrana, manjak fizičke aktivnosti , gojaznost, izlaganje UV zracima i jonizujućem zračenju, određene infekcije. Kako dr Dragica Štrbac Čizmarević  pojašnjava, genetska predispozicija, hormoni i oslabljeni imunološki sistem u znatno manjem obimu utiču na obolevanje od faktora koji se odnose na stil života. Primetno je i da se rak otkriva kod sve mlađih osoba.

 — Sve mlađi ljudi obolevaju, čak i deca. To zapažamo u našoj ambulanti u svakodnevnom radu i moram da kažem da smo iznenađeni i razočarani upravo takvim nalazima i statistikama, naročito kod karcinoma dojke. On je nekada bio najučestaliji kod žena od 60 godina, a  kod žena ispod 50 godina retkost, a sada imamo karcinome dojke kod žena koje imaju 25 do 30  godina.

— Tokom  2018. godine u Severnobačkom okrugu je maligna bolest otkrivena kod 1.300 osoba, dok je njih 660 izgubilo bitku sa kancerom — poručuje dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Kako bismo smanjili obolevanje i smrtnost od malignih bolesti, važno je raditi na edukaciji i podizanju zdravstvene svesti kod stanovništva, kako bi se na vreme javili lekaru i u što većem broju odazivali na skrining programe ranog otkrivanja raka.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Zdrava Subotica”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Subotica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena