Vojvodjanski
 

Turizam

Grad otvorenog srca i bogate istorije

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 10. oktobar 2021. • 10:24 •

Grad otvorenog srca i bogate istorije

Turistički potisak Potisja

Zrenjanin, kao najveći grad srpskog dela Banata, ima tradiciju dugu bezmalo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek u istorijskim spisima prvi put pominje još 1326. godine. Danas ga prepoznaju kao grad multikulturalnosti, najvećih sportskih imena, horova svetskog renomea, ali i mostova i bogate istorije, koju uprava grada i brojna udruženja neguju kroz tradicionalna kulturna događanja i turističko-privredne manifestacije.

U građevine starog gradskog jezgra, koje čuvaju nekadašnji sjaj i duh 19. veka, ostaju zauvek zaljubljeni svi oni koji banatsku prestonicu posete makar jednom, kaže direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina:

— Zgrada Skupštine grada, koja je nekada bila zgrada Županije, sa baštom koja joj pripada, prošle godine je obeležila dva veka postojanja. Tu su i zgrade Muzeja, Pozorišta, Bukovčeva palata, palata „Šeherezada”, Pinova vila i druge. Sem destinacija u samom gradu, naši gosti mogu posetiti i dvorac „Kaštel” u Ečki iz 1820. godine,  koji je otvorio Franc List kada je imao devet godina. Tu su i Carska bara, zaštićeni rezervat ptica, banja „Rusanda”, a popularne su i biciklističke i nautičke ture.

Zrenjanin izlazi na šest vodotokova, pa su česta i krstarenja Begejom, što je omogućeno izgradnjom prevodnica kod Kleka i Itebeja:

— Redovne su ture prema Titelu, Sečnju, ka Ečki i Novom Sadu, koje nude pogled na prelepe predele i nezaboravan doživljaj. U saradnji sa Udruženjem „EuroVelo“, biciklističkim stazama, kojih ima u dužini preko 100km, godišnje prođe veliki broj inostranih posetilaca koje put vodi sve do rumunske granice.

Iskorišteno je i bogato lovno područje, pa tako grad Zrenjanin broji 22 lovačka udruženja:

— Nadaleko poznata je i Peskara, kao i izletišta na Tisi, ali ipak najveći broj posetilaca, oko pola miliona, okupi se na „Danima piva”, najznačajnijoj manifestaciji koja je ove godine održana po 36. put, a koja je uvrštena na jedinstvenu mapu evropskih festivala.

Poslednjih godina akcenat je stavljen i na ruralni turizam i gastronomiju koji se, uz međunacionalnu toleranciju, neguju u okolnim selima. Ponosni su Zrenjaninci i na Uroša Predića, Đuru Jakšića i Mihajla Pupina, ali i na činjenicu da spadaju među prve proizvođače piva u regionu, ističe Vojislav Cvejić, saradnik za turizam Turističke organizacije grada Zrenjanina:

— Tradicija datira od 1745, a 1900. godine Lazar Dunđerski, po ideji čeških projektanata,  izgradio je pivski industrijski kompleks uz šetalište na Begeju. Osim proizvodnog dela, on obuhvata i palatu u stilu secesije, sa pogledom na ćupriju, preko koje su nekada davno prolazila „četir' konja debela“ iz poznate vojvođanske pesme. U nekadašnjoj pivari, a danas Muzeju industrijskog nasleđa, u jednoj od četiri etaže obnovljena je variona (kuhinja piva) u kojoj su sačuvane originalne mašine za proizvodnju plzenskog piva, kao i brojni eksponati i dokumentacija. Ova zgrada svedok je i brojnih priznanja dodeljenih za kvalitet piva različitih vrsta, među kojima je i dobro poznato bezalkoholno piće „Tut-gut”.

Dugom tradicijom može da se pohvali i Narodni muzej, osnovan 1906. godine, koji je svoja vrata za publiku otvorio 1911, pa se tako ove godine navršava punih 110 godina rada sa posetiocima:

— Ustanova je koncipirana kao zavičajni muzej kompleksnog tipa u kom baštinimo bogato kulturno nasleđe sa područja srednjeg Banata i to u oblastima umetnosti, istorije, arheologije, etnologije i prirode, što uz tri izložbena prostora i atrijum, podrazumeva i zasebna odeljenja, uključujući i fotografsko. Na 1.200 kvadratnih metara čuva se preko 33.000 eksponata  među kojima su umetničke zbirke, legati, soba sporta i još mnogo toga atraktivnog kako za najmlađe, tako i starije posetioce — objasnila je Duška Kolarov, zaposlena u ovoj ustanovi.

Jubilarna, 110. godina od otvaranja vrata Muzeja biće obeležena objavljivanjem monografije, kao kapitalnog projekta na kome koletiv Muzeja predano radi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena