Vojvodjanski
 

Projekti

Digitalije 2022 - V - Značaj obrazovanja i odgovornost medija

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 21. decembar 2022. • 10:00 •

Digitalije 2022 - V - Značaj obrazovanja i odgovornost medija

Savremeno društvo je društvo znanja, pa su, stoga, znanje i kompetencije osnovne pretpostavke njegovog razvoja. Oni omogućuju pojedincima da se aktivno uključe u društvo – preuzmu radne i druge društvene uloge. Ovo podrazumijeva neprestano učenje i usavršavanje. Pojedinci čvrsto integrisani u društvo, „opremljeni“ novim znanjima i vještinama predstavljaju značajan resurs. Oni doprinose razvoju društva u celini - poboljšanje materijalnog položaja i kvaliteta života, razvoj i unapređenje ljudskih potreba. Zato je neophodno da se u svim društvima znanje i obrazovanje prepoznaju kao bitne poluge razvoja, te da se za njih izdvaja značajan dieo javnih sredstava, da se ostvari prisna povezanost obrazovnih institucija, naročito, visokoobrazovnih s tržištem rada, i saradnja različitih društvenih subjekata (obrazovne institucije, privredni subjekti, socijalni partneri i sl.). Razvoj ljudskih resursa treba da se ostvaruje u pravcu prepoznavanja sposobnosti, mogućnosti, interesovanja i potreba pojedinaca, te da se kroz obrazovni proces oni usmeravaju i osposobljavaju za različite društvene uloge. Znanje je u savremenom društvu postalo opštedruštvena potreba - ima ekonomski, politički i kulturni značaj (omogućuje zaposlenje, socijalnu koheziju, stvaranje ekonomskog bogatstva...

Kada je reč o kompetencijama, misli se prije svega na one koje predstavlaju spoj znanja i mogućnost njegove primjene. Ovo znači da pojedinci imaju razvijene određene veštine i stavove, kao i razvijenu odgovornost, a što ih čini sposobnim za obavljanje određenih radnih zadataka. 

Pojedinci i društvene grupe se „pozicioniraju“ u društvu znanjem kojim raspolažu. Ono unapređuje sve oblasti čovjekovog života i delovanja. Ulaganje u nauku, istraživanje i obrazovanje u razvijenim zemljama se ne tretira potrošnjom, već investicijom.

Nove tehnologije pomjeraju granice u obrazovanju, dovode do promena u vezi s radnim mjestima i vrstama poslova. One su uključene na svim nivoima obrazovanja, što daje mogućnost za veću dostupnost znanja i učenja za sve. O značaju obrazovanja ikritičkog ristupa medijsima govorila je Jelena Desnica, direktorka "Smart gimnazije".

Projekat je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada. Stavovi u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena