Vojvodjanski
 

Projekti

Digitalije 2022 - IV - Uređenje medijskog neba

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 19. decembar 2022. • 16:30 •

Digitalije 2022 - IV - Uređenje medijskog neba Digitalije 2022 IV

Digitalna pismenost i digitalne kompetencije spadaju u ključne veštine brojnih domaćih i međunarodnih strateških dokumenata. Doprinosom povećanju nivoa digitalne pismenosti i kompetencija građana doprinosi efikasnom i bržem razvoju svih ciljeva Strategije razvoja informacionog društva u Republici Srbiji. Realizacijom projekta “Digitalije 2022“ ostvarena je razmena iskustva sa ekspretima koji su bili nosioci razvoja info društva u Srbiji. Učesnici su mogli da čuju kako je nastala jedna od najvažnijih baza podataka u naoj zemli, baza Agencije za privredne registre.

Agencija za privredne registre (APR) osnovana je 2004. godine Zakonom o Agenciji za privredne registre. Osnivanje Agencije pomogli su Švedska vlada (Swedish International Development Cooperation Agency - SIDA), Svetska banka (World bank), Majkrosoft Srbija i Crna Gora (Microsoft SCG) i United States Agency for International Development – USAID. Osnivanjem Agencije izvršeno je usklađivanje zakonodavstva prema evropskim standardima. Prva Evropska direktiva nalaže da svaka zemlja članica osnuje centralni registar, privredni registar ili registar privrednih subjekata. Preporuke EU nalažu da registracija privrednih subjekata postane administrativna funkcija, a ne način pravne kontrole nad privatnim sektorom, pogotovo ne pre otpočinjanja poslovanja.

Republika Srbija je 2005. godine otpočela sa sprovođenjem reforme u oblasti registracije privrednih subjekata, kako bi olakšala otvaranje i zatvaranje preduzeća, smanjila administrativne prepreke za obavljanje poslovanja, pripremila ambijent za veća strana ulaganja i stvorila uslove za otvaranje većeg broja novih radnih mesta. Agencija za privredne registre je preuzela sprovođenje reforme u oblasti registracije privrednih subjekata i po prvi put uspostavila sistem registracije finansijskog lizinga i založnog prava na pokretnim stvarima i pravima.

Baza Agencije za privredne registre je, na neki način, bila i osnova preduzetničkog novinarstva koje svoj puni potencijal dobija razvojem društvenih mreža. Upoznavanje mladih sa ovom temom kao i provera nivoa znanja ciljnih grupa projekta, bili su jedan od važnih ciljeva Konferencije.

Projekat je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada. Stavovi u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena