Vojvodjanski
 

Projekti

Digitalije III - Počeci digitalizacije

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 16. decembar 2022. • 11:00 •

Digitalije III - Počeci digitalizacije Digitalije III

U poslednjoj deceniji prošlog veka, razvojem i boljim razumevanjem značaja informacionih i komunikacionih tehnologija, tržište je bilo gotovo zatrpano ponudom različitih stručnih skupova iz ove oblasti. Neki od njih su bili usko tematski određeni, dok su drugi globalno „ciljali“ pomenutu delatnu zonu. Eks katedra izlaganja predstavljala su okosnicu programskog formata gotovo svih skupova. Finansijski model je generisan „obrnuto“ od biznis načela – organizator je prikupljao sredstva kroz donacije i personalne kotizacije, pa tek onda precizirao šta će i koliko potrošiti na organizaciju skupa. Dakle, nije bilo jasnog obavezivanja iz koga učesnici skupa tačno znaju šta im sleduje. Posebno treba naglasiti da ovi skupovi nisu ni tada, a ni danas, adekvatno predstavljeeni u medijima. Uzrok tome je nedovoljna informatička pismenost malog broja medijskih radnika.

Treba uočiti da pojedine asocijacije i interesne grupe koriste (još uvek visoko) interesovanje za IKT frekventno organizujući razne okrugle stolove, panele, prezentacije, bez dovoljno programskog osmišljavanja i organizacionog napora. Ovakvi događaji okupe 15-30 učesnika, ali kroz pozivnu fazu, „potroše“ neku važnu temu koju je, kasnije, čak i dobrom i posvećenom organizatoru, jako teško „oživeti“. Ovakvo stanje zahteva da se, susretom i razmenom iskustava stručnjaka iz svih oblasti koje utiču na razvoj IT sektora, ali i onih privrednih grana kojima IT sektor predstavlja snažan zamajac razvoja, dođe do novih saznanja i modela za pospešivanje uticaja onih važnih činilaca koji određuju pravce daljeg razoja informatičkog društva.

Stručni skup „DIGITALIJE 2022“ je održan u Novom Sadu, u prostoru JP SPC Vojvodina, Sutjeska 2, kao projekat iz oblasti digitalne i medijske pismenosti, koji okuplja medijske radnike i medijske kuće, IKT poslenike, obrazovne institucije, firme i organizacije koje se bave info-tehnologijama i njihovim uticajem na obrazovni, privredni i društveni život građana.

Projekat je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada. Stavovi u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena