Vojvodjanski
 

Projekti

Digitalije I - Nauka i info tehnologije

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 12. decembar 2022. • 18:30 •

Digitalije I - Nauka i info tehnologije Digitalije 2022 - I

Informacione tehnologije se , svuda u svetu, pa i kod nas, ubrajaju u najbrže rastuće industrije. Portreba za stručnim kadrovima neretko prevazilazi ponudu na tržištu rada. IT sektor obuhvata različite oblasti, pa je mladi, koji tek razmišljaju o budućem zanimanju, imaju mogućnost izbora. Sa druge strane vrata su otvorena i onima koji nisu zadovoljni trenutnim poslom i žele da uče. Upravo to su bile teme ovogodišnjeg stručnog skupa Digitalije 2022

U Novom Sadu i Vojvodini, već godinama, broj IT kompanija i startup preduzeća u stalnom porastu. Razvoj i napredak tehnologije umnogome je izmenio i ovu oblast. Baviti se programiranjem danas se razlikuje od načina kako se to radilo pre deset ili petnaest godina.

Danas smo sveni da obrazovne institucije i privreda treba da sarađuju, jer je to način da se mladi još na fakultetu osposobe za rad, te da pokreću inovativne projekte. Iskustva i pokazuju da mnogi još u toku studiranja pronađu zaposlenje ili pokreću svoje startapove. Ipak, za uspeh u IT industriji formalno obrazovanje ne igra presudnu ulogu, jer su brojne mogućnosti za obuku, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju. Ipak, na fakultetu se stiče mnogo šire znanje što omogućava lakše prilagođavanje i obavljanje različitih zadataka. Ukazivanje na različite načine obrazovanja i osposobljavanja za rad u IT sektoru, ali i primeri iz prakse i lične priče ljudi koji su uspeli u ovoj oblasti način su da se mladi ohrabe i potraže svoju šansu u industriji koja će nastaviti da raste.

Projekat je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada. Stavovi u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena